Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Kaffets historia

Historien om kaffet går långt tillbaka i våra böcker och dess resa startar på lite sydligare breddgrader. Kaffeträdet upptäcktes från början i Etiopien på 800-talet. Men det var inte förrän på 1400-talet som kaffe börjades drickas för första gången av sultanerna i Yemen. 

Kaffets väg till Europa

Alla vet vi att Sverige är tredje största landet i världen på att dricka kaffe.
Men hur kom kaffet till Sverige egentligen?

Historien om kaffet går långt tillbaka i våra böcker och dess resa startar på lite sydligare breddgrader. Kaffeträdet upptäcktes från början i Etiopien på 800-talet. Men det var inte förrän på 1400-talet som kaffe börjades drickas för första gången av sultanerna i Yemen. Det var av denna anledning som Carl Von Linné gav det latinska namnet Arabica till en av kaffearterna, eftersom han trodde att kaffearten hade sitt ursprung i Yemen.

Kaffet har härifrån spridit sig via handelsvägarna mycket genom sjöfararna på Ostindiska Handelskompaniet, som fraktade bönorna över till Indien och sedan vidare till den Holländska kolonin Indonesien. Holländarna som var aktiva handelsmän tog med kaffet hem till Europa i slutet på 1600-talet, där Amsterdam och Rotterdam var stora kaffecentra ända fram till 1870.

När kaffet etablerade sig i Sverige

Den första svensk som skrev om kaffe var det kungliga sändebudet Claes Brorson Rålamb, efter sitt besök till Konstantinopel 1657. Men det dröjde till 1685 innan det första kaffet anlände till Sverige via Göteborgs hamn, och det var endast 0,425Kg. Det är först 1714 som anses vara den tidpunkt då kaffet kom till Sverige, det var när Karl XII kom hem från Turkiet.

De första kaffekopparna serverades på eftermiddagarna på privata "inneställen" bland societeten och nyrika i Sverige. Priset på kaffe var på den tiden 50 daler kopparmynt för 0,425Kg, vilket var en årslön för en dräng.

Svensk nationaldryck

Vid sekelskiftet 1800-1900 är den tidpunkt som kaffet sägs ha blivit Sveriges nationaldryck. Dagen började med kaffe och fortsatte med förmiddagskaffe (elvakaffe) och så vidare ända till kaffegöken på kvällen.
1871-1875 importerades i snitt 9 469 ton råkaffe till Sverige, under 1911 var siffran 35 523 ton råkaffe och ett kilo kostade då 70-95öre.

Ett av de mera kända kaffehusen på 1780-talet i Stockholm var Maja-Lisas vid Gråmunkegränd. Runt dessa trakter av huvudstaden låg de flesta av kaffehusen, totalt rörde det sig om ett tjugotal som Hanbergs, Strömbecks, Zachs, Ahlgrens, Bergens, Savaris, Sachenhjelms, Rydbergs samt Sundbergs Konditori. Sundbergs Konditori har än idag sina verksamheter igång i Gamla Stan och är därmed Sveriges äldsta verksamma kafé.

Kaffeskola avsnitt 2 - 4

Kunskap

Våra kaffevanor

Filip fortsätter att vägleda oss i kaffets värld. Den här gången talar han om dagens trender och hur vi helst avnjuter vår kopp kaffe. Bryggkaffe är helt klart svenskarna favorit, hela 95 procent dricker filterkaffe.
Kunskap

Bryggrecept och teknik

I detta avsnitt berättar Filip om vad vi bör tänka på för att få ut de bästa smakerna från vårt kaffe. Att brygga kaffe kräver precis samma kunskap som när vi ska laga mat. Här kommer vägledning i bryggrecept och teknik.
Kunskap

Kaffeutrustning

I det sista avsnittet av kaffeskolan belyser Filip Åkerblom vikten av bra utrustning för att få ett så jämnt resultat som möjligt när vi brygger kaffe. "Om vi lyckas servera en bra kopp kaffe en gång, är det stor risk att gästerna kommer tillbaka för en repris och då är det viktigt att infria deras förväntningar", menar Filip.

Läs mer

Kunskap

Goda drycker för alla tillfällen

I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.