I tidigare avsnitt har Filip lärt oss att dosering, extrahering, temperatur och vattenkvalité är av stor betydelse när vi brygger kaffe. Oavsett om vi låter en maskin göra jobbet eller om vi själva gör allting för hand, är det viktigt att tänka på att vara konsekvent för att få ett jämt resultat.
Att tänka på vad gäller kaffekvarnar
Kvarnen är ett av de viktigaste verktygen vi har för att få en god kopp kaffe. Om man använder en manuell kvarn är det viktigt att man använder sig av en våg för att få rätt dosering. De senaste kvarnarna på marknaden har en våg inbyggd och de flesta kvarnar har en timer för att portionera ut kaffet jämt på tid.
Precis som kockknivar blir även kvarnens knivar trubbiga och behöver efter ett tag bytas ut, för att vi ska få så jämna partiklar som möjligt. Om vi dessutom använder kvarnen allt för frekvent kan den bli väldigt varm och det påverkar kaffets karaktär. Så därför är det även viktigt att tänka på kvarnens hastighet.
Att tänka på vid Manuell bryggutrustning
De vanligaste manuella bryggmetoderna i Sverige är droppkaffe, presskaffe och manuell espressobryggning.
Droppkaffe
Vid droppkaffe är det viktigt att tänka på bryggarens utformning och hastigheten när man häller vattnet för att få en jämn extrahering. Vid koniska filterhållare är det viktigt att koncentrera vattenflödet i mitten av filtret och med ett jämnt vattenflöde. Om filtret är mer cylinderformat är det viktigt att cirkulera hela vägen ut i kanten med vattenstrålen.
Presskaffe
Vid presskaffe är det viktigt att ha koll på hur länge kaffe och vatten är i kontakt med varandra innan man pressar, så att det inte blir över- eller underextraherat. Även om man rör runt i presskannan är det viktigt att vara konsekvent då detta påverkar extraheringen.
Manuell espressobryggning
Vad det gäller italienarnas favoritbryggmetod har de manuella espressomaskinerna idag mycket mer avancerad teknik jämfört med förr i tiden. Idag går det att styra allt från pumptryck till vattentemperatur individuellt i kokarna, men det gäller att kontrollera mängden malet kaffe och hur mycket kaffe som kommer ut i själva koppen.
Om man använder espressomaskiner som doserar vatten automatiskt måste dessa programmeras kontinuerligt, eftersom väderförhållanden påverkar det finmalda kaffet väldigt mycket, även om vi ändrar inställning på kvarnen.
Att tänka på vid automatisk bryggutrustning
Dagens bryggutrustning för filterbryggare har fokuserat mycket på att hålla rätt och jämn temperatur över hela bryggcykeln och sprida ut vattnet jämt över filtret.
Det viktigaste är att kaffet inte står för länge på eftervärme, då bildas nämligen garvsyror och kaffets karaktär ändras till det negativa. Låt inte kaffe stå längre än 40 minuter på eftervärme, då är det bättre att hälla det i en termos.
Avslutningsvis
Sist men inte minst är det viktigt att göra rent all utrustning som varit i kontakt med kaffet eftersom det innehåller vegetabiliska oljor. När oljorna blir gamla sätter de smak på kommande bryggningar.
"Med dessa fyra korta artiklar om modern kaffevetenskap önskar jag, Filip Åkerblom, er all lycka till med framtida bryggrecept, hoppas att det varit lärorikt och inspirerande".