Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Kaffeutrustning

I det sista avsnittet av kaffeskolan belyser Filip Åkerblom vikten av bra utrustning för att få ett så jämnt resultat som möjligt när vi brygger kaffe. "Om vi lyckas servera en bra kopp kaffe en gång, är det stor risk att gästerna kommer tillbaka för en repris och då är det viktigt att infria deras förväntningar", menar Filip.

I tidigare avsnitt har Filip lärt oss att dosering, extrahering, temperatur och vattenkvalité är av stor betydelse när vi brygger kaffe. Oavsett om vi låter en maskin göra jobbet eller om vi själva gör allting för hand, är det viktigt att tänka på att vara konsekvent för att få ett jämt resultat.

Att tänka på vad gäller kaffekvarnar

Kvarnen är ett av de viktigaste verktygen vi har för att få en god kopp kaffe. Om man använder en manuell kvarn är det viktigt att man använder sig av en våg för att få rätt dosering. De senaste kvarnarna på marknaden har en våg inbyggd och de flesta kvarnar har en timer för att portionera ut kaffet jämt på tid.

Precis som kockknivar blir även kvarnens knivar trubbiga och behöver efter ett tag bytas ut, för att vi ska få så jämna partiklar som möjligt. Om vi dessutom använder kvarnen allt för frekvent kan den bli väldigt varm och det påverkar kaffets karaktär. Så därför är det även viktigt att tänka på kvarnens hastighet.

Att tänka på vid Manuell bryggutrustning

De vanligaste manuella bryggmetoderna i Sverige är droppkaffe, presskaffe och manuell espressobryggning.

Droppkaffe

Vid droppkaffe är det viktigt att tänka på bryggarens utformning och hastigheten när man häller vattnet för att få en jämn extrahering. Vid koniska filterhållare är det viktigt att koncentrera vattenflödet i mitten av filtret och med ett jämnt vattenflöde. Om filtret är mer cylinderformat är det viktigt att cirkulera hela vägen ut i kanten med vattenstrålen.

Presskaffe

Vid presskaffe är det viktigt att ha koll på hur länge kaffe och vatten är i kontakt med varandra innan man pressar, så att det inte blir över- eller underextraherat. Även om man rör runt i presskannan är det viktigt att vara konsekvent då detta påverkar extraheringen.

Manuell espressobryggning

Vad det gäller italienarnas favoritbryggmetod har de manuella espressomaskinerna idag mycket mer avancerad teknik jämfört med förr i tiden. Idag går det att styra allt från pumptryck till vattentemperatur individuellt i kokarna, men det gäller att kontrollera mängden malet kaffe och hur mycket kaffe som kommer ut i själva koppen.

Om man använder espressomaskiner som doserar vatten automatiskt måste dessa programmeras kontinuerligt, eftersom väderförhållanden påverkar det finmalda kaffet väldigt mycket, även om vi ändrar inställning på kvarnen.

Att tänka på vid automatisk bryggutrustning

Dagens bryggutrustning för filterbryggare har fokuserat mycket på att hålla rätt och jämn temperatur över hela bryggcykeln och sprida ut vattnet jämt över filtret.

Det viktigaste är att kaffet inte står för länge på eftervärme, då bildas nämligen garvsyror och kaffets karaktär ändras till det negativa. Låt inte kaffe stå längre än 40 minuter på eftervärme, då är det bättre att hälla det i en termos.

Avslutningsvis

Sist men inte minst är det viktigt att göra rent all utrustning som varit i kontakt med kaffet eftersom det innehåller vegetabiliska oljor. När oljorna blir gamla sätter de smak på kommande bryggningar.

"Med dessa fyra korta artiklar om modern kaffevetenskap önskar jag, Filip Åkerblom, er all lycka till med framtida bryggrecept, hoppas att det varit lärorikt och inspirerande".

Här kan du läsa mer om Filip och Lilla Kafferosteriet i Malmö.

Fler avsnitt i kaffeskolan

Kunskap

Kaffets historia

Historien om kaffet går långt tillbaka i våra böcker och dess resa startar på lite sydligare breddgrader. Kaffeträdet upptäcktes från början i Etiopien på 800-talet. Men det var inte förrän på 1400-talet som kaffe börjades drickas för första gången av sultanerna i Yemen. 
Kunskap

Våra kaffevanor

Filip fortsätter att vägleda oss i kaffets värld. Den här gången talar han om dagens trender och hur vi helst avnjuter vår kopp kaffe. Bryggkaffe är helt klart svenskarna favorit, hela 95 procent dricker filterkaffe.
Kunskap

Bryggrecept och teknik

I detta avsnitt berättar Filip om vad vi bör tänka på för att få ut de bästa smakerna från vårt kaffe. Att brygga kaffe kräver precis samma kunskap som när vi ska laga mat. Här kommer vägledning i bryggrecept och teknik.

Läs mer

Kunskap

Goda drycker för alla tillfällen

I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.