Kaffet idag och dess trender
Det här avsnittet borde egentligen heta filterkaffets återkomst.
För 10 år sedan ville alla dricka ett glas mjölk med en skvätt kaffe. Eller en kopp vackert designat mjölkskum med en enkel espresso, inspirerat från den italienska kulturen. Idag har vi gått tillbaka till våra rötter och gör precis som våra far- och morföräldrar gjorde, vi väljer att både mala och brygga kaffet förhand. 95 procent av svenska befolkningen dricker filterkaffe och i snitt konsumerar vi 3,6 koppar per person och dag. Vi bara älskar vårt kaffe.
Men till skillnad från våra förfäder som konsumerade exotiska råvaror från fjärran länder, är det idag fokus på hållbarhet och unika smaker när vi strävar efter den perfekta koppen.
Det är inte en kopp kaffe vi betalar för utan en kaffeupplevelse. Inte bara att det ska vara unikt specialkaffe från mikrorosterier, vi ska även kunna förmedla kunskapen om varför kaffet smakar som det gör och vilken bryggmetod som passar bäst till.
Kaffets rika värld av aromer
Kaffe innehåller runt tusen aromämnen, dubbelt så många som vin. Men till skillnad från vin som vi tidigare konsumerade som vitt eller rött och idag skaffat oss kunskap om distrikt, druvor och karaktärer. Är kaffet ännu kvar där vi pratade om vinets vita eller röda färg och vi pratar om kaffets ljus-, mellan- eller mörkrost.
Kaffeväxten innehåller fantastiskt naturliga smaker och i råvaran finns, vatten, socker, syra, protein, vegetabiliska oljor och fibrer. När vi hettar upp dessa bildas över tusen aromatiska ämnen med ett enormt smakspektra. Det är här resan börjar för att lära känna den nya kaffevärlden och hitta våra egna preferenser. Den bästa smaken är ju trots allt vår egen.
Så sluta nu jaga varumärken, ljus-, mellan- och mörkrost. Börja istället undersöka och identifiera olika former av sötma, syra, munkänsla och eftersmak i ditt kaffe. Då kommer det bli mycket lättare att återuppleva just de smakar som du gillar om och om igen.