Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Våra kaffevanor

Filip fortsätter att vägleda oss i kaffets värld. Den här gången talar han om dagens trender och hur vi helst avnjuter vår kopp kaffe. Bryggkaffe är helt klart svenskarna favorit, hela 95 procent dricker filterkaffe.

Kaffet idag och dess trender

Det här avsnittet borde egentligen heta filterkaffets återkomst.
För 10 år sedan ville alla dricka ett glas mjölk med en skvätt kaffe. Eller en kopp vackert designat mjölkskum med en enkel espresso, inspirerat från den italienska kulturen. Idag har vi gått tillbaka till våra rötter och gör precis som våra far- och morföräldrar gjorde, vi väljer att både mala och brygga kaffet förhand. 95 procent av svenska befolkningen dricker filterkaffe och i snitt konsumerar vi 3,6 koppar per person och dag. Vi bara älskar vårt kaffe.

Men till skillnad från våra förfäder som konsumerade exotiska råvaror från fjärran länder, är det idag fokus på hållbarhet och unika smaker när vi strävar efter den perfekta koppen.
Det är inte en kopp kaffe vi betalar för utan en kaffeupplevelse. Inte bara att det ska vara unikt specialkaffe från mikrorosterier, vi ska även kunna förmedla kunskapen om varför kaffet smakar som det gör och vilken bryggmetod som passar bäst till.

Kaffets rika värld av aromer

Kaffe innehåller runt tusen aromämnen, dubbelt så många som vin. Men till skillnad från vin som vi tidigare konsumerade som vitt eller rött och idag skaffat oss kunskap om distrikt, druvor och karaktärer. Är kaffet ännu kvar där vi pratade om vinets vita eller röda färg och vi pratar om kaffets ljus-, mellan- eller mörkrost.

Kaffeväxten innehåller fantastiskt naturliga smaker och i råvaran finns, vatten, socker, syra, protein, vegetabiliska oljor och fibrer. När vi hettar upp dessa bildas över tusen aromatiska ämnen med ett enormt smakspektra. Det är här resan börjar för att lära känna den nya kaffevärlden och hitta våra egna preferenser. Den bästa smaken är ju trots allt vår egen.

Så sluta nu jaga varumärken, ljus-, mellan- och mörkrost. Börja istället undersöka och identifiera olika former av sötma, syra, munkänsla och eftersmak i ditt kaffe. Då kommer det bli mycket lättare att återuppleva just de smakar som du gillar om och om igen.

Fler avsnitt i kaffeskolan

Kunskap

Kaffets historia

Historien om kaffet går långt tillbaka i våra böcker och dess resa startar på lite sydligare breddgrader. Kaffeträdet upptäcktes från början i Etiopien på 800-talet. Men det var inte förrän på 1400-talet som kaffe börjades drickas för första gången av sultanerna i Yemen. 
Kunskap

Bryggrecept och teknik

I detta avsnitt berättar Filip om vad vi bör tänka på för att få ut de bästa smakerna från vårt kaffe. Att brygga kaffe kräver precis samma kunskap som när vi ska laga mat. Här kommer vägledning i bryggrecept och teknik.
Kunskap

Kaffeutrustning

I det sista avsnittet av kaffeskolan belyser Filip Åkerblom vikten av bra utrustning för att få ett så jämnt resultat som möjligt när vi brygger kaffe. "Om vi lyckas servera en bra kopp kaffe en gång, är det stor risk att gästerna kommer tillbaka för en repris och då är det viktigt att infria deras förväntningar", menar Filip.

Läs mer

Kunskap

Goda drycker för alla tillfällen

I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.