Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
Te smakar allra bäst när det är färskt och bör därför inte förvaras för länge. Här får du lära dig mer om hur du förvarar te på bästa sätt. På så sätt kan du maximera teets hållbarhet.
Om teet inte förvaras på rätt sätt så förlorar det snabbt både sin goda doft och smak. Även teets hållbarhet försämras. En grundregel är att du bör undvika att ställa teet i kyl eller frys då det finns risk att det drar till sig fukt.
Löste
Tebladen är inte bara känsliga för fukt, utan även luft, ljus och dofter från andra livsmedel. Därför är det viktigt att dina teer förvaras i lufttäta förpackningar. Burkar i genomskinligt glas är ett av de vanligaste förvaringssätten och något som ser snyggt ut på frukostbuffén och cafédisken. Tyvärr är det inte ett bra val. Istället bör du välja en burk som är mörk och har ett lock – då behåller ditt te både smak och fräschör.
Tepåsar
Om du har en buffé eller självservering med tepåsar, tänk på att alltid erbjuda gästen tepåsar med kuvert. Allra helst ska det vara aromtäta kuvert. Många serveringar brukar använda sig av lösa tepåsar liggandes i till exempel en skål. Det blir ohygieniskt då gäster ibland tar upp en tepåse, doftar på den och sedan lägger tillbaka den i skålen. Dessutom förlorar teet snabbt både smak och karaktär när det ligger framme på det sättet.
Färdigbryggt te
Ett färdigbryggt te ska aldrig stå framme i mer än en timme. Därefter börjar det ändra karaktär och kan smaka illa.
Använder du dig av tekannor kan du få bort eventuella lukter från kannan genom klimatsmart rengöring. Lägg några torra teblad i kannan och låt den stå så i ett par dagar, så försvinner dofterna.
Bilden är tagen av Susanne Granström.
Läs mer i åttonde delen av teskolan
Vi rekommenderar
Kunskap
Te i matlagning och bakning
Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.