Det finns tre huvudtyper av te: svart, oolong och grönt. Alla framställs av Camellia Sinensis. Det är förädlingen (framställningsprocessen) av bladen samt faktorer som jord, höjd över havet, sol och vind som ger det färdiga teet dess typiska smak, arom och färg. Här tänkte vi förklara kategoriseringen av de olika tesorterna.
Visste du att hårt vatten ger ett te som smakar mindre? Att tekulan bara ska fyllas till hälften? Och att du kan rensa en illaluktande tekanna med torra teblad som får stå i några dagar? I del sex av teskolan fokuserar vi på själva tebryggningen och tipsar om hur du bryger det perfekta teet till dina gäster.
Att det går att använda te i matlagning är ingen nyhet. Det var tvärtom som krydda och "hälsogivare" i matlagning och bakning som tebladen först användes. Här, i teskolans sista del, berättar vi om te som krydda och tipsar om lyckade smakkombinationer. Du får också lära dig mer om te som måltidsdryck.
Vill du prova att använda te för att krydda en maträtt, ett bröd eller ett bakverk? För att du ska få ut smakerna ur teet behöver det komma i kontakt med vätska. Det finns flera sätt på hur du kan uppnå detta.
Använder du smör kan du smälta det och låta det dra med teblad, eller bryna smöret tillsammans med teblad för att få ut smakerna.
Ett annat sätt är att låta teet koka upp med grädde. Du kan också låta det dra i grädde eller en sockerlag.
Självklart går det även bra att använda färdigbryggt koncentrat te, som du till exempel kan blanda ut i en deg.
Några läckra smakkombinationer
Baka härligt kryddiga muffins med smak av vitt chai eller rooibos chai.
Smaka av dina chokladpraliner med te. Kom dock ihåg är att det krävs tydliga smaker för att teet ska träda fram genom chokladen.
Gör en sås där du låter tepåsar dra i stekpannan eller grytan. Svart te med ros och vanilj ger en fantastisk smak och karaktär på såser till viltkött eller lamm.
Smaksätt kladdkakan med ett grönt mintte.
Smaksätt ris. Prova till exempel ettörtte med gurkmeja och kanel.
Kombinera te och mat
Te är också en utmärkt måltidsdryck. För dig som är intresserad av vilka teer som passar ihop med vilka maträtter kommer här en snabb guide:
Grönt te passar mycket bra till skaldjur, fisk, sushi och ljust fågelkött.
Svarta fylliga teer fungerar bra till olika kötträtter.
Grönt jasminte gör sig bra till en spenat- och fetaostpaj.
Kamomillte gifter sig fantastiskt med en äppelpaj.
Earl Grey, en riktig teklassiker, passar utmärkt till thailändska kycklingrätter.
Serverar du Afternoon Tea?
Tänk på att balansera upp alla de söta små bakverken med neutrala teer som till exempelEnglish Breakfast, Assam ellerDarjeeling.Gröna neutrala teerfungerar också bra. Ett neutralt Rooibos kan fungera, men tänk på att Rooibos i sig självt har en lätt sötma i karaktären.
I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.