Tebladens storlek har ingenting med kvalitet att göra. Små teblad ger ett kraftigare mer smakrikt och färgstarkt te medan grövre, större teblad ger ett mildare te med mindre intensitet i smaken och en ljusare färg på drycken.
Två svarta teer att känna till
Pu-erhär det enda teet som odlas för att lagras. Ursprunget är Kina. Pu-erh har en jordig och robust smak som kommer av den speciella förädlingsprocessen, där teet fortsätter att oxidera under lagringen.
Darjeeling, även kallat "teernas champagne", kommer från regionen Darjeeling i norra Indien. Det odlas på hög höjd i Himalaya och är ett lätt och aromatiskt te.
Det finns tre huvudtyper av te: svart, oolong och grönt. Alla framställs av Camellia Sinensis. Det är förädlingen av bladen som ger det färdiga teet dess typiska smak, arom och färg. Här får du lära dig mer om de metoder som används i Sri Lanka vid förädling av svart te. Att det gäller Sri Lanka är viktigt att poängtera, eftersom olika länder och kulturer har lite olika förädlingsprocesser för te.
Det tar cirka ett dygn från det att tebladen plockas tills de är processade och förpackade, färdiga att bryggas och avnjutas. Det är en helt naturlig process utan inslag av kemikalier.
Torkning
Först ska tebladen torkas. De nyplockade bladen läggs i speciella tråg där de lufttorkas. När vattnet avdunstar rullar bladen ihop sig till hårda klumpar. Bladen är fortfarande gröna men förlorar i processen 40 % av sitt vatten. Denna process tar cirka 14–16 timmar.
Valsning/rullning
Efter torkningen är det dags för valsning, eller rullning som det också kallas. Processen gör att tebladens cellväggar brister och samtidigt frigörs oljor och enzymer, produkter som ska bort. Under denna process, som sker maskinellt, frigörs även smakämnena. Det finns exklusiva teer som rullas för hand.
Fermentering/oxidering
Det tredje steget är fermenteringen. Den sker i en sval och fuktig miljö och tar ungefär fyra timmar. Efter att ha genomgått denna behandling är tebladen kopparbruna.
Bränning
Det sista steget är bränningen. Nu hettas teet upp till cirka 150°C. Detta tar cirka 20–30 minuter och gör att tebladen blir svarta. Under denna behandling avstannar fermenteringen. Därefter sorteras allt efter bladstorlek. Efter bränningen och sorteringen är teet färdigt att packas och säljas.
Läs mer i avsnitt fyra av teskolan
Vi rekommenderar
Kunskap
Förädling av grönt te och oolongte
I det förra avsnittet av teskolan berättade vi hur svart te blir till. Här får du lära dig mer om andra tesorter och vad som skiljer dem åt i förädlingsprocessen.
I åtta delar kommer du att få lära dig mer om te och tedrickande. Vi tar hjälp av vår leverantör Tekompaniet som har mångårig erfarenhet av att importera te och hålla i utbildningar om te.
I vårt dryckessortiment hittar du spännande drycker för olika tillfällen. Vi har ett gediget grundutbud och erbjuder många nyheter – allt för att ha ett både brett och djupt sortiment som passar alla typer av restaurangverksamheter.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.