Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Sjömat från hela världen

Nu ökar intresset för fisk – både globalt och lokalt. I Sverige är favoriterna fortfarande lax, torsk, sill, räka och sej, men trenden att prova fisk från hållbara bestånd i andra delar av världen växer. Här hittar du förslag på goda fiskar, ­information om fångstmetoder och hantering.

I Sverige äter vi idag främst fisk från våra kalla vatten i Nordostatlanten.

"Sej har etablerat sig som en populär lunchfisk och i många fall ersatt den lite dyrare torsken. Men det finns många bra och hållbara alternativ till sej", säger Krishan Kent, sortiment & inköpschef fisk & skaldjur, Martin & Servera.

Vikande fiskkvoter på våra mer kommersiella fiskarter, till exempel torsk, kolja och sej, innebär högre priser.

"För att få en bättre prisbild kan det vara idé att testa fiskar som till exempel alaskakummelfilé, vitlingfilé och stil-lahavskungsflundra. De kommer oftast från södra eller norra Stilla Havet och är släktingar till våra egna arter", säger Krishan.

"Frakter av fryscontainer med båt har endast en liten påverkan på det totala klimatavtrycket på produkten."

Krishan Kent
"Fiske från hållbara bestånd är viktigt. En del kanske tror att det är mindre hållbart att köpa fisk fångad i Alaska eller Nya Zeeland, men frakter av fryscontainer med båt har endast en liten påverkan på det totala klimat­avtrycket på produkten. Generellt har sjömat ett mindre kli-matavtryck än till exempel nötkött. Det totala klimatavtrycket påverkas främst av artens levnadsmönster samt produktions- och fångstmetod", säger Krishan.

Fiskarnas familjer

Det latinska namnet styr vilken art eller familj fisken tillhör. Stillahavstorskfilé tillhör till exempel samma familj som torsk, men de simmar i olika hav.

Produktnamn                   Latinskt namn                    Hav

Torskfilé                            Gadus morhua                    Atlanten

Stillahavstorskfilé            Gadus macrocephalus         Stilla Havet

Kummelfilé                       Merluccius merluccius        Atlanten

Kapkummelfilé                 Merluccius capensis           Södra Atlanten

Chilensk kummel              Merluccius hubsi                Indiska Oceanen/Södra Stilla Havet

Alaska kummelfilé            Merluccius productus         Stilla Havet, norra


Sjömatsskola

Olika frysmetoder

Sjöfryst

Nedfryst 4-6 timmar efter fångst ombord på fiskebåten. Alltid toppkvalitet. Produkter som hoki, kapkummelfilé, vitling, skinn och benfria. Sjöfryst är även produkter som torsk och kolja.

Läs mer om sjöfryst fisk

Landfryst

Fisk producerad i land, det vill säga 12-96 timmar efter fångst. Fisken har legat i +2 grader ombord för att (oftast) säljas på auktion, för att sedan produceras normalt. Detta är vanligast för rödspättafilé, rödtungafilé, torsk, sej och kolja.

Dubbelfryst

Helfryst råvara för produktion i tredje land. Detta gäller oftast Asien där fisken tinas samt filéas och återfryses i färdig 5 kg kartong eller för råvara till exempel panering i Europa. Vanligt förekommande för stillahavstorsk, torsk, kolja, alaska pollok, sej och alaska­kummel samt stillahavsspätta.

Beredningsformer för panerat

Panerad (rå):

Dessa fiskfiléer måste alltid stekas eller friteras.

Förstekt:

Förstekt fiskfilé ska bara in i ugn ca 10-16 minuter. De kan också stekas eller friteras, men absolut bäst resultat blir det i varmluftsugn då de är producerade för detta.

Färdigstekt:

Behöver bara värmas och du klarar dig på så sätt med enklare köks­utrustning.

Panader

De vanligaste:

Normal sprödbakad panering:

Oftast på till exempel förstekt stillahavsspätta, fish nuggets, panetter, olika sorters fyllda fiskar.

Crispbakad:

En grövre och mer exklusiv panering med mer ”crunch” i.

Tempura inbakad:

En klassisk fish and chips-panering utan brödsmulor som används framförallt på torsk, kolja och sej.

Panko:

En asiatisk panering för framförallt räkor, men även för en del fisk.

Sjömatstips!

Alaskakummelfilé, 120-160 g, ­portionsanpassad, MSC

Ursprung: USA. Fångstzon: 67, Stilla Havet.

Beskrivning: Alaskakummel används som kapkummel och kolja. En god matfisk med fast och vitt kött. Passar utmärkt att steka, till att pochera och tillaga i ugn. Ytterst lämplig för varmhållning
Art. nr. 258982

Gulskäddafilé, dubbel, panerad förstekt, 130-160 g, MSC

Latinskt namn: Limanda ferruginea

Fiskas: Nordvästatlanten

Ursprungsland: Polen

Fångstzon: FAO 21

Beskrivning: Gulskäddan är en plattfisk med hög proteinhalt och låg fetthalt. Den har en saftig konsistens som på många sätt påminner om rödspättan både till smak och utseende. Panerade förstekta dubbla filéer av gulskädda tillagas som all panerad fisk från fryst och är ett enkelt sätt att tillaga och servera fisk.

Art. nr. 286512

Vitlingfilé (sjöfryst), 120-160 g, ­portionsanpassad, MSC

Ursprung: Nya Zeeland. Fångstzon: 87, Stilla Havet.

Beskrivning: Vitlingfilén används som torsk och kolja. Att vitlingfilén är sjöfryst gör att högsta kvalitet uppnås till slutkund. En utmärkt fisk att använda inom lunch­restauranger, i fiskgratänger, soppor eller serveras med potatis och en kall god sås. 

Art. nr. 522441

Kapkummel portionsbit, 110-130 g, MSC

Latinskt namn: Merluccius capensis

Fiskas: Sydöstra Atlanten

Ursprungsland: Sydafrika

Fångstzon: Fiskad i Sydöstra Atlanten

Beskrivning: Portionsbit av renskurna filébitar. Kapkummel är en variant av kummel som är nära släkt med torsken. Fisken har ett fast, milt kött som är gott att både laga i ugn och steka. Köttet blir vackert vitt vid tillagning.

Art. nr. 578393

Uerfilé gulfenad, 120-160 g, ­portionsanpassad, MSC

Ursprung: Alaska/Kina. Fångstzon: 67, Stilla Havet.

Beskrivning: Denna fisk används som torsk eller kolja. Uerfilén är även känd som havsaborre, kungsfisk eller rödfisk. En smakfull djuphavsfisk med bra köttstruktur. Riktigt fin fisk att grilla, men passar perfekt till att steka, koka eller ugnsteka. Lämplig fisk för varmhållning.

Art. nr. 312579

Panerad Stillahavsspätta, 140-180 g, dubbel, benfri, MSC

Latinskt namn: Lepidopsetta bilineata

Fiskas: Stilla Havet.

Ursprungsland: Nederländerna

Fångstzon: 67, Stilla havet

Beskrivning: Den panerade Stillahavsspättan är det bästa alternativet till äkta panerad rödspätta. Produkten har de senaste åren blivit allt vanligare runt omkring i världen, omtyckt för sin milda fina smak och det vita köttet. 

Art. nr. 246512

Handla direkt i vår e-handel

Hållbara Val
Blåvittling sydlig MSC 120-160g/4,5kg
522441, FISKANO, Nya Zeeland
{{jmfprisString}}/kilogram (kg) {{jmfPrisDeladString}}/kilogram (kg)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • MSC Marin Steward Council
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Hållbara Val
Kapkummel portion MSC 110-130g/5kg
578393, FINDUS, Sydafrika
{{jmfprisString}}/kg {{jmfPrisDeladString}}/kg
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
  • MSC, Marine Stewardship Council
  • Nyckelhålet
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
MERLOT CARL J DE 75CL  FL  SAT
246512, CARL LJUNG, Tyskland
{{jmfprisString}}/l {{jmfPrisDeladString}}/l
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}} Be om offert
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer om fisk och skaldjur

Kunskap

Ett brett sortiment av fisk och skaldjur

Oavsett om du jobbar i köket på en förskola eller på krogen, har vi de fisk- och skaldjursprodukter du behöver. Sortimentet spänner från fiskbullar och fiskpanetter till hummer och löjrom. Hos oss får du en bredd i sortimentet, trygga inköp och bra priser.
Sortiment

Färsk fisk & skaldjur

Dagsfärskt är ett begrepp som verkligen är aktuellt när det gäller färsk fisk och skaldjur. Tillgången varierar, priserna förändras från dag till dag och produkterna har kort hållbarhet. Det kräver ofta manuell hantering hos oss, men nu kan du som är kopplad till våra lager i mellersta och södra Sverige handla de mest beställda fisk- och skaldjursartiklarna direkt i e-handeln. Nu kan vi även erbjuda dig som är kopplad till vårt lager i Umeå färsk fisk.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.