Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Säsongskalender för sommarens frukt och grönt

Inget smakar så gott som årets första jordgubbar eller färskpotatisen med en klick smör. Sommarens nyskördade svenska grönsaker, frukt och bär gör att du med några få ingredienser enkelt skapar smakglädje. Råvaror i säsong ger mer smak, bättre pris och gör även gott för miljön. Välkommen sköna gröna sommar!

Juni

Jordgubbar

Tack vare långa ljusa sommardagar och svala nätter mognar de svenska jordgubbarna långsamt och får sin berömda sötma.

Morötter

Det är karoten, ett ämne som omvandlas till A-vitamin i kroppen, som gör moroten orangefärgad. En klick smör i vattnet istället för salt vid kokningen lockar fram det bästa av den söta smaken. 

Dill

Den svenskaste av alla örter, säsongen sträcker sig från juni till september. Dill har en förmåga bryta ner det feta och balansera syran i inläggningar. De gula dillblommorna går utmärkt att pickla.

Persilja

Den krusbladiga persiljan passar bra i varma rätter, medan den slätbladiga som har en lätt syra gör sig bäst naturell. Bägge sorterna är väldigt näringsrika och innehåller mycket järn.

Lollo Rosso

Lolllo Ross är ett mellanting mellan huvud- och plocksallat. De rödgröna bladen är krispiga och tåliga med mild smak utan beska. Passar bra att servera själv eller blandad med andra sallatsorter.

Ekbladssallat

Härstammar från en vild sallatssort som växer kring Medelhavet. De eklövsformade bladen är tunnare och lite känsligare än många andra sorter. Mild och sötaktig smak.

Friséesallat

Har djupt flikiga och krusiga blad. Tillhör de beska sallatssorterna och är ett perfekt komplement till mildare sorter för att få en balanserad smakupplevelse.

Krispsallat

En korsning mellan isberg- och friséesallat med tjocka blad. Mild och aningen söt, krispigheten bidrar till smakupplevelsen. De krusiga bladen passar utmärkt som garnering.

Isbergssallat

Vår vanligaste sallat. Namnet isberg fick den efter en amerikansk fröfirma vid namn "Iceberg" som förde in sorten till USA. Den kan förvällas snabbt och serveras ljummen.

Jordgubbstips!

Förvara jordgubbarna kallt. Snoppa dem inte.

Visste du att...

på 17 procent av Sveriges yta växer det blåbärsris, vilket gör bäret till en av Sveriges vanligaste växter. Blåbär är rika på antioxidanter, vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Förvara de färska blåbären så nära noll grader som möjligt.


Juli

Rödbeta/Gulbeta/Polkabeta/Vitbeta

Alla betor härstammar från strandbetan som odlats i mer än 3000 år. De första primörbetorna kan serveras råa, tunt skivade med olivolja, lite balsamvinäger, salt och peppar. 

Bondböna

Väl förpackad i tjocka skidor gömmer sig stora platta gröna bönor. Det vaxliknande höljet runt bönan ska också tas bort och enklast görs det efter förvällning.

Brytböna

Brytbönor eller gröna bönor är en fullvuxen haricots verts. Smaken är mild och nötaktig. Koka dem nätt och jämt mjuka och lägg på grillen. 

Vaxböna/Purpurböna

Den enda skillnaden mellan bryt- och vaxbönor är färgen. Vaxbönan är gul och fiberrik och en delikatess tillsammans med en klick smör. Purpurbönan är mörklila och vid kokning övergår färgen till mörkgrön.

Skärböna

Breda och platta baljor med den kraftigaste bönsmaken av alla bönor. Skördas när fröna fortfarande är omogna. Kan ätas både rå och tillagad.

Sockerärta

Ju mindre ärtorna är i baljan, desto sötare smak på sockerärtan. Passar att äta rå eller lätt kokta. Strimlad blir den ett krispigt inslag i en sallad.

Blomkål

Blomkål är den kålsort som smakar minst kål. Den måste ha tuggmotstånd, överkokt både luktar och smakar den mindre bra och lite oväntat passar den väldigt bra till skaldjur. 

Broccoli

En supergrönsak sprängfylld med vitaminer, fibrer och mineraler. Släng inte stjälken som har mycket smak, skala bort det trådiga yttersta lagret och använd den i en wok eller tunt skivad i sallad. 

Hallon

Har odlats i Sverige sedan medeltiden. Hallon och lakrits är en fin smakkombination och färska bär håller sig bäst om de förvaras riktigt svalt.

Zucchini

Zucchini är en sommarsquash som skördas innan den vuxit klart. Den milda smaken ger många användningsområden och den platsar lika bra i ett bröd som tunt strimlad zucchinipasta.

Smultron

Är precis som jordgubbar en skenfrukt och den egentliga frukten är nötterna som sitter på bärets utsida. Det lär gå ungefär 1400 medelstora smultron på en liter. 

Palsternacka

Heter Pastinaca sativa på latin och namnet kommer från pastus som betyder mat. Söt och lätt kryddig är den en fantastisk smaksättare i soppor och grytor. Ugnsrostad kan den med fördel blandas med päron av fast sort.

Västeråsgurka

Namnet kommer sig av att man efter branden 1714 i Västerås ritade in en plats för gurkodling i stadsplanen. Kallas även frilandsgurka och den passar bra till olika inläggningar. 

Kålrot

Är ovanligt rik på C-vitamin och var en viktig basföda innan vi fick potatis. Har sitt ursprung i Norden men spred sig snabbt till andra länder, i Storbritannien kallas den Swede. 

Kantareller

Skogens guld älskar smör, olja och grädde, men en knivsudd curry sägs också förhöja smaken på kantarellerna. Picklade passar de som tillbehör till framförallt vilt.

Spetskål

En favorit som påminner om vitkål, men med spetsigare och tunnare blad som går lättare att rulla utan att de knäcks. Kålsmaken är inte lika dominant som hos vitkål. 

Rosésallat

De mörkröda bladen är hårt knutna som på isbergssallat och väldigt hållbara. Smaken har en viss beska som ger en fin smakbrytning när den blandas med andra sallatssorter. 

Bigarråer

Bigarråer är samlingsnamnet för odlade sorter av sötkörsbär. De är större, fastare och sötare men känsliga för värme och ska förvaras kallt, helst +1-3 C°. 

Augusti



Fänkål

Den lakritsaktiga smaken är en härlig smaksättare både rå och tillagad. Tunt hyvlad fänkål ger en frisk smak i sallad. Ångade tärningar passar i både couscous och bulgur. Gott tillbehör till fisk.

Vitkål

En riktig fiberbomb som har gått från tråkig till trendig. Färsk sommarvitkål har grönare blad och mildare smak. Koka klyftad vitkål nätt och jämt mjuk och servera gärna tillsammans med rökt fläsk.

Krondill

Dill som skördas sent när blomställningarna är helt utslagna och blommorna har övergått till gulbruna frön. Används vid inläggningar och smaken påminner lite om anis. 

Päron

Päron innehåller dubbelt så mycket fibrer som ett äpple av samma storlek. Clara Firjs toppar listan över populära odlade sorter. Det är saftigt och gott som dessertpäron eller ingrediens i sallad.

Äpple

Långa ljusa sommardagar varvat med kyliga nätter ger våra svenska äpplen en fantastisk doft och smak. Mognadsprocessen kan jämföras med druvorna till fina årgångsviner. 

  • Discovery
    Lätt rosafärgat fast fruktkött med söt smak. Utmärkt dessertäpple som också kan användas i sallad.
  • Alice
    Ett sötsyrligt äpple med vitt fruktkött. Under mognaden bildas ett naturligt och skyddande vaxlager som gör att skalet känns aningen fett. Passar både som dessert och i matlagning.
  • Katja
    Fint och fast äpple med svag syrlighet. Bra ätäpple som kan användas både i sallader och bakverk
  • Transparente Blanche
    Ett av de vanligaste äpplena i våra trädgårdar. Har ett gulvitt fruktkött med något syrligare smak början av säsongen. Enligt många den bästa sorten till mos eller kräm.

Plommon

Finns i en mängd olika sorter. De kan ätas färska, torkas, användas till kompott eller chutney. Inkokta plommon är en klassisk efterrätt med glass eller till en savarin.

Trattkantareller

En utmärkt matsvamp som behåller sin spänst och kan till skillnad från många andra svampar puttra länge så att smakerna får mogna. Har lite mer smak av skog än den gula kantarellen.

Karl Johansvamp

Har fått sitt namn efter Karl XIV Johan som lärde oss äta Karl Johansvamp. Fast konsistens och hasselnötsliknande smak som passar till det mesta, inte minst risotto.

Rödgul trumpetsvamp

Liknar trattkantarellen men har en gulröd fot. Timjan, rosmarin och persilja är bra smakkamrater, liksom lök, purjolök och vitlök.

Savoykål

Kålsmaken i de krusigt gröna bladen är mild och fin och den blir ännu mjällare i de inre bladen. Namnet sägs härstamma från Savoyen i södra Frankrike. Tålig och kan förvaras länge i kylskåp.

Svartkål

En korsning mellan savoykål och grönkål. Kallas även palmkål eftersom den till växtsättet liknar en miniatyrpalm. Smakar mer och sötare än savoykål.

Majs

Efter vete och ris är majs den mest odlade grödan i världen. Den innehåller inte gluten. Skär loss kokta majskorn från kolven, mosa dem och blanda med vitlök och chili till en salsa.

Salladskål

Kallas ofta för kinakål, och är den kålsort som används i koreanska nationalrätten kimchi. Knaprigheten gör att den passar bra snabbt upphettad i en wok.

Läs mer

Kunskap

Säsongskalender för frukt och grönt

Vet du när kronärtskocka från Frankrike är i säsong? Eller vit sparris, polkabeta och ramslök? Vi har samlat allt du behöver veta om när på året som du kan få det allra bästa från naturen till din meny och från vilken del av världen produkterna kommer ifrån.
Kunskap

Frukt och grönt för restauranger och storkök

Jämn kvalitet på varor, en öppenhet för nya trender och tillgång som följer dina behov. Det ger ett bra erbjudande på frukt och grönt för restauranger och storkök.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.