Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Styckningsschema lamm

Beställ styckningsscheman

simpleimage
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Lammkött har en lätt, behaglig smak och en mörhet som gör att många delar är färdiga för pannstekning. Det svenska lammköttet kommer vanligtvis från djur som är mellan ett halvt till ett år gamla. Idag finns det svenskt lammkött under hela året. Svenska lamm och får betar ute hela sommaren.

Framlägg/baklägg

Passar till grytbitar, kan kokas eller bräseras. Färsk lägg kan brynas och lagas klart på låg temperatur (70-150 °) tills köttet är mört och lossnar från benen.
Detaljer baklägg: Hel, skivad, klubba.
Detaljer framlägg: Hel, skivad.

Stek

Passar att helstekas i ugn (ca en timme per kilo i 175°). Råa skivor av lammstek, med eller utan ben, kan stekas i panna eller grillas.
Detaljer: Hel, skivad med ben, benfri, trippelstek, innanlår, rostbiff med och utan kappa, fransyska, ytterlår, rulle, grytbitar, strimlad, finstrimlad.

Fransyska/rostbiff

Med eller utan ben. Passar att tillagas i ugn. Kan även skivas och stekas eller grillas.

Ytterfilé

Ytterfilén är smakrik och mager. Tillagas snabbt i panna.
Detaljer: Hel.

Innerfilé

Passar att smörstekas, hel eller som små noisetter. Kan gå klart i pannan eller i ugn till en innertemperatur på mellan 55° och 65°.
Detaljer: Hel.

Sadel

Passar att ugnsstekas på medelgod värme (omkring 175°) eller först på hög värme och sedan i lägre temperatur. Det tar mellan 45 minuter och en timme beroende på hur stor sadeln är och hur rött du vill ha köttet. Kotlett från sadeln finns både hel och dubbel. Steks i panna eller grillas.
Detaljer: Hel, ytterfilé, parkotlett, kotlett.

Racks

Kotlettrad som kan helstekas i ugn och serveras hel eller delad.
Detaljer: Rack, rack skivat.

Entrecôte

Entrecôte med benet kvar kallas även karré. Kan stekas i panna och passar bra att grilla. Hel bit, med eller utan ben, kan bräseras i gryta eller stekas i ugn. Passar även att tillaga i lergryta.
Detaljer: Hel, skivad.

Rygg och hals

Kan skivas till kotletter som steks eller grillas och passar även bra till grytkött. Låt grytbitarna vara ganska stora så blir de ännu saftigare. Passar till ragu, soppa och gryta. Bör tillagas långsamt.
Detaljer: Hel, skivad.

Tunnbringa

Passar till grytor och soppor. Revbensspjäll passar att ugnssteka eller grilla. Kan även sjudas i buljong, glaseras och hetgrillas eller ugnsstekas för att få en glansig och smakrik yta.
Detaljer: Hel, tunna revben.

Bringa

Tillagas på samma vis som lägg och bog, det vill säga framförallt genom långkok.
Detaljer: Hel, ribbad.

Bog

Passar utmärkt för kokning eller bräsering. Den kan lagas som stek, hel eller halv, med eller utan ben. Kan också ingå i grytor, ugnsbakas långsamt eller grillas länge under lock på indirekt värme, gärna efter att ha marinerats. Tärnad bog passar i soppor och grytor, som dillkött och frikassé.
Detaljer: Hel, skivad, benfri.

Inälvsmat

Lever tillagas som nötlever.

Färs

Passar till alla färsrätter, till exempel biffar och köttfärssås.

Ladda ner styckningsschemat


Klicka här för att ladda ner (A4, PDF)

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.