Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Temperaturguide för stekning av kött, fisk och fågel

För olika typer av kött, fisk och fågel gäller olika innertemperaturer. Unilever Food Solutions har tagit fram en temperaturguide som underlättar vid varje tillfälle, både vid grillning och stekning.

Kött

Det viktigaste när du tillagar kött är att du håller koll på stekgraderna.

  • Medium rare betyder att köttet är rosastekt med en röd kärna.
  • Medium betyder att köttet är helt rosastekt.
  • Well done betyder att köttet är helt genomstekt.

Vilt

Till vilt räknas bland annat: älg, rådjur, hjort, vildsvin och ren.

Generella innertemperaturer för viltkött (vildsvin är ett undantag, se nedan):

  • Medium rare 50°
  • Medium 54°
  • Well done 70°

Guide per köttslag:

 

Medium rare   

Medium   

Well done   

Älgstek

57°C

60°C

65°C

Rådjursstek

55°C

62°C

68°C

Rådjursfilé

52°C

57°C

65°C

Vildsvin

-

70-75°C

75-80°C

Hjort ytterfilé/filé   

52°C

57°C

65°C

Hjortstekdetaljer

55°C

57°C

65°C

OBS! För vildsvin gäller att om köttet inte är veterinärbesiktigat så ska det alltid hettas upp till minst 75°C så att eventuella trikiner dör. Trikiner kan orsaka en otrevlig masksjukdom.

Nötkött

Innertemperaturer för nötkött:

  • Medium rare 54°
  • Medium 58°
  • Well done 70°

Fläskkött

Fläskkött ska grillas tills stekvätskan är genomskinlig.

Stekgrader för fläskkött:

  • Perfekt stekgrad 66-68°
  • Duglig stekgrad 70°

Fågel

Se till att skydda fågeln mot för hög värme. Använd en plåt, planka eller en bit folie. Om du grillar styckad fågel, tänk på att låren, med sitt insprängda fett, är mest stryktåliga och brukar bli saftigast.

Innertemperaturer för fågel:

  • Bröst 63°
  • Lår 70°
  • Helstekt 70° vid lårbenet

Fisk och skaldjur

Fisk är svårt att grilla eftersom köttet gärna vill fastna på grillen och falla sönder. Små fiskar grillas lättast på folie eller i halster. När man grillar filéer är det smart att låta skinnet sitta kvar. Ett tips är att grilla skaldjur nästan klara, för att sedan ta av dem och vira in dem i folie. Låt dem vila sig klara i 5-10 min.

Innertemperaturer för fisk:

  • Lax 42°
  • Torsk/sej 42°
  • Hälleflundra 42°
  • Röding 42°
  • Makrill 42°
  • Abborre 50°
  • Gös 50°
  • Piggvar 55°
  • Slätvar 55°

Innertemperaturer för skaldjur:

  • Hummer 40°
  • Havskräfta/flodkräfta 40°
  • Krabba 45°-50°
  • Pilgrimsmussla serveras med rå kärna
  • Ostron grillas tills de öppnar sig

Källa: Unilever Food Solutions

Tips till dig som grillar

En digital stektermometer ger exakta stekgrader och garanterar i princip ett bra resultat. Grillgallret ska aldrig diskas, det bränns in vid varje grillning och blir bara bättre och bättre för varje gång. Däremot är det bra att då och då borsta av det med en stålborste.

Här hittar du några stektermometrar i vårt sortiment

Produktbild saknas
841361 - ETI - Utrustning
0,00 kr {{jmfprisString}} / ST {{jmfPrisDeladString}} / ST
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Produktbild saknas
354365 - ETI - Utrustning
0,00 kr {{jmfprisString}} / ST {{jmfPrisDeladString}} / ST
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
Produktbild saknas
349969 - TERMOMETERFABR - Utrustning
0,00 kr {{jmfprisString}} / ST {{jmfPrisDeladString}} / ST
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}
simpleimage
349985 - TERMOMETERFABR - Utrustning
0,00 kr {{jmfprisString}} / ST {{jmfPrisDeladString}} / ST
{{units.secondary.pricePerUnit}} {{units.secondary.weightPerPiece}} {{units.primary.pricePerUnit}} {{units.primary.weightPerPiece}}
{{mojligLevDatum}}
{{stockStatusText}}

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.