Kött
Det viktigaste när du tillagar kött är att du håller koll på stekgraderna.
- Medium rare betyder att köttet är rosastekt med en röd kärna.
- Medium betyder att köttet är helt rosastekt.
- Well done betyder att köttet är helt genomstekt.
Vilt
Till vilt räknas bland annat: älg, rådjur, hjort, vildsvin och ren.
Generella innertemperaturer för viltkött (vildsvin är ett undantag, se nedan):
- Medium rare 50°
- Medium 54°
- Well done 70°
Guide per köttslag:
Medium rare |
Medium |
Well done |
|
Älgstek |
57°C |
60°C |
65°C |
Rådjursstek |
55°C |
62°C |
68°C |
Rådjursfilé |
52°C |
57°C |
65°C |
Vildsvin |
- |
70-75°C |
75-80°C |
Hjort ytterfilé/filé |
52°C |
57°C |
65°C |
Hjortstekdetaljer |
55°C |
57°C |
65°C |
OBS! För vildsvin gäller att om köttet inte är veterinärbesiktigat så ska det alltid hettas upp till minst 75°C så att eventuella trikiner dör. Trikiner kan orsaka en otrevlig masksjukdom.
Nötkött
Innertemperaturer för nötkött:
- Medium rare 54°
- Medium 58°
- Well done 70°
Fläskkött
Fläskkött ska grillas tills stekvätskan är genomskinlig.
Stekgrader för fläskkött:
- Perfekt stekgrad 66-68°
- Duglig stekgrad 70°
Fågel
Se till att skydda fågeln mot för hög värme. Använd en plåt, planka eller en bit folie. Om du grillar styckad fågel, tänk på att låren, med sitt insprängda fett, är mest stryktåliga och brukar bli saftigast.
Innertemperaturer för fågel:
- Bröst 63°
- Lår 70°
- Helstekt 70° vid lårbenet
Fisk och skaldjur
Fisk är svårt att grilla eftersom köttet gärna vill fastna på grillen och falla sönder. Små fiskar grillas lättast på folie eller i halster. När man grillar filéer är det smart att låta skinnet sitta kvar. Ett tips är att grilla skaldjur nästan klara, för att sedan ta av dem och vira in dem i folie. Låt dem vila sig klara i 5-10 min.
Innertemperaturer för fisk:
- Lax 42°
- Torsk/sej 42°
- Hälleflundra 42°
- Röding 42°
- Makrill 42°
- Abborre 50°
- Gös 50°
- Piggvar 55°
- Slätvar 55°
Innertemperaturer för skaldjur:
- Hummer 40°
- Havskräfta/flodkräfta 40°
- Krabba 45°-50°
- Pilgrimsmussla serveras med rå kärna
- Ostron grillas tills de öppnar sig
Källa: Unilever Food Solutions
Tips till dig som grillar
En digital stektermometer ger exakta stekgrader och garanterar i princip ett bra resultat. Grillgallret ska aldrig diskas, det bränns in vid varje grillning och blir bara bättre och bättre för varje gång. Däremot är det bra att då och då borsta av det med en stålborste.