En hårdost är en pressad ost som man får fram genom att lägga ostmassan i en form för att det mesta av vasslen ska rinna bort innan osten lagras. Osten badas sedan i saltlake för att få en hård skorpa inför lagringen.
En del hårdostar vaxas. De kan vara rundpipiga eller grynpipiga. Hårdosten lagras normalt mellan två och 36 månader, i vissa fall ännu längre. Den är naturligt laktosfri.
Hårdostar för alla smaker
Cheddar
Cheddarost har till en början en mild, frisk, svagt syrlig ton som med ökad lagring blir mer aromatisk och fyllig. Det här är en riktig klassiker på julbordet.
Manchego
Manchego är en kittfärgad, kompakt fårost med små pipor. Den kommer från La Mancha i det spanska inlandet. Manchego är mild, något salt och har en pikant, nötig smak.
Lagringstiden är upp till två år. Den yngsta sorten kallas fresco. Därefter kallas osten för semi-curado, curado och viejo, vilken är den äldsta sorten. Manchego görs hantverksmässigt av opastöriserad mjölk och i större volymer av pastöriserad mjölk.
En spansk Manchego passar utmärkt med söt, torkad frukt, som till exempel russin och dadlar. Några droppar honung och valnötter till osten är också en bra kombination.
Pecorino
Pecorino är smakrika, hårda fårostar av olika karaktär beroende på var i Italien de har producerats. Osten säljs färsk, mellanlagrad eller vällagrad. De unga ostarna är milda i smaken medan de mogna har en kryddig, salt och syrlig smak.
Servera gärna Pecorino med några droppar balsamvinäger och färska fikon.
Parmigiano Reggiano
Det här är Italiens stolthet. Originalet kommer från Parma, Reggio Emilia och Modena. Osten görs på opastöriserad, delvis skummad komjölk. Osten lagras i upp till 48 månader. Den är grynig, flagig och har en intensiv, fyllig, rund smak med skärpa.
Gruyère
En fast, klassisk schweizisk ost med lätt syrlig och nötaktig smak. Skorpan är rödbrun och känns oljig. Gruyère görs traditionellt på mjölk från kor som betat på alpängar med en ovanligt rik flora. Den ska lagras i minst 10 månader.
Appenzeller
Det här osten från Schweiz är smakrik och karaktärsfull. Den har en fruktig smak och stark doft av ladugård. Skorpan är ljusbrun och bestryks med kryddor, vin och salt under lagringen. Osten görs på opastöriserad mjölk.
Emmentaler
Detta är den klassiska schweizerosten – en rundpipig hårdost med valnötsstora hål. Den är varmt gul till färgen och smaken är milt nötsmakande, lätt sötaktig.
Comté
Comté är en av Frankrikes mest omtyckta ostar. Den är AOC-märkt och har en nötaktig smak med rik arom och sötaktig eftersmak.
Dryckestips
"Till hårdost passar många olika typer av drycker. Till en Comté och Gruyère kan du med fördel servera ett glas champagne där den friska syran och även den lilla fetman som champagne ofta har passar bra. Annars vill jag tipsa om Dos Lustros från Castellblanc. Om gästen vill ha rött vin till osten, välj La Madone Fleurie. Till de elegantare ostarna som Manchego passar Sauvignon Blanc från Ormonde otroligt bra", berättar Patrik Eklund, specialistsäljare inom vin, sprit och öl hos Martin & Servera.