Kittostarna får sin typiska karaktär genom en speciell behandling under lagringstiden. Behandlingen består i att man låter en viss typ av jäst- och bakteriearter växa på ostens yta och bilda ett så kallat rödkitt. Ytan får då en härligt gul till tegelröd yta och det bildas aromatiska ämnen som ger osten dess typiskasmak och doft.
Rödkittbakterierna gör också att osten mognar snabbare. För att ytterligare främja mognadsprocessen så tvättas osten med en saltvattenlösning under lagringen.
Livarot
Detta är en röd kittost gjord på komjölk med en intensiv, ganska stark doft av stall och en särpräglad smak. Osten är halvfast i konsistensen men smidig med små hål i innanmätet. Den är god som dessertost, men även som fyllning i en schnitzel eller rullader, gärna tillsammans med svamp eller charkuterier. Livarot kommer från Frankrike.
Morbier
Morbier är en AOC-märkt, fransk, halvhård kittost. Den är gjord på komjölk och har en frisk arom av nötter och hö. I mitten av osten finns en rand av aska.
Den här osten passar bäst att riva ner i maten eller servera som den är till en skiva gott bröd. Ett annat tips är att servera osten som dessert tillsammans med blåbär.
Munster
Det här är en ost med kraftig, skarp smak med trevligt påträngande doft. Munster har en tegelröd skorpa och ett mjukt, smörgult inre. Osten kommer från Frankrike, är AOC-märkt och lagras i två till tre månader.
Pont-l'Evêque
Den här franska osten är fyrkantig med gräddfärgad yta och en stark, intensiv jordaktig doft. Den mogna osten är mörk och klibbig. Osten har en mild, nötig smak som passar bra tillsammans med äpple. Den passar utmärkt på ostbrickan, eller som dessert med stekta kaneläpplen.
Reblochon
Reblochon är mild, fruktig och gräddig med en utpräglad, stark doft. Osten kommer från Frankrike och är AOC-märkt. Servera gärna Reblochon på ostbrickan tillsammans med nötter och fikon eller med ett gott lantbröd
Taleggio
Den här mjuka, mogna osten kommer från Italien och är gjord antingen på opastöriserad eller pastöriserad mjölk. Den opastöriserade är fylligare, med smak av nötter och stall och doft av svamp och tryffel. Den pastöriserade är mildare och ljusare i färgen.
Vacherol
Vecherol är en klassisk kittost från Frankrike med orange skorpa med stark arom. Osten har en nötaktig doft och mild, söt och smöraktig smak.