Det hela började med att Andreas sökte efter en gräddprodukt med perfekt syra. En produkt som kan förenkla arbetet i restaurangkök och se till att maten blir ännu godare.
Prova Andreas recept med syrad grädde
"För att visa vad jag menar med bra syra har jag tagit fram recept på maträtter som jag tycker blir otroligt bra med syrad grädde. Jag slängde med desserter också eftersom syran i grädden gör underverk även på den söta delen av menyn!"
Klicka på bilden ovan för att läsa mer och se fler recept med Arlas syrade grädde i informationsfoldern.
"Den här syrade grädden lyfter smakerna och ger fräschör. Jag kan lova att era matgäster kommer notera smakskillnaden. Det blir en twist på smakerna som överraskar."
Andreas är noga med att påpeka att de allra flesta kockar behärskar det här med balanserade smaker, men ibland räcker inte tiden till för att få såsen att smaka exakt som man vill. Det är då man ska ta till den här produkten.
"Den är redo använda precis som den är. Den höjer smaken där man annars skulle behöva tillsätta syra för att balansera upp det. Den är perfekt till maträtter där lite söta råvaror ingår som svamp, lök, rotfrukter, skaldjur och fisk."
Varför syrad grädde?
- 100 % naturlig produkt, gjord på svensk grädde.
- Du slipper tillföra annan syra. Klar att använda.
- Rätt konsistens på såsen direkt, du behöver ingen redning.
- Bra att vispa. Friskare än grädde, fluffigare än crème fraîche.
Andreas smakskola
Vad är knepet för att göra en riktigt bra sås? Här kommer tre tips från Andreas om hur du får till smakerna på bästa sätt.
Syra gör maten friskare
Syra förändrar smakupplevelsen och ökar salivproduktionen. Att få rätt syrlighet i feta och söta rätter är viktigt, eftersom de annars lätt blir lite väl mäktiga. De vanligaste sätten att höja syran är att tillföra till exempel ättika, citron, lime, vinäger, vitt eller rött vin. Tomatpuré tillför syra men även sötma. Syrade mejeriprodukter såsom crème fraiche och yoghurt ger även lite tjockare konsistens. Här erbjuder Arlas syrade grädde en genväg till den perfekt syran.
Motsatsen till syra är sötma
Sötma behövs för att balansera syra och sälta på ett bra sätt. Dessutom gör sötma att aromerna blir lite fylligare. Var försiktig med sötman och börja med någon tesked av exempelvis socker, honung, bärgelé, koncentrerad svartvinbärssaft, balsamvinäger, portvin eller en söt sherry.
Rätt nivå på sältan
En bra regel är att börja med att jämna ut surt och sött i din sås och sedan avsluta med att salta och peppra. Minskar man på saltet i maten så får man öka syran istället eftersom syra förhöjer upplevelsen av sälta. Smaka dig fram och du kommer att lyckas.