Yoghurten har sitt ursprung i Mellanöstern. Här började man att syra mjölken med mjölksyrebakterier för att skapa en längre hållbarhet i det varma klimatet. Denna syrliga produkt har nu blivit alltmer vanlig i vårt svenska kök och används både i lyxigare mellanmål, till en smalare dessert, en kall sås, dressing eller marinad.
Hur blir det yoghurt?
Arla gör sin yoghurt utifrån en rörd metod. Det innebär att mjölk, grädde och syrningskultur blandas direkt i ståltankar och rörs tills den är färdigsyrad och fått önskad smak och konsistens. Först då är den redo att tappas på burk eller i tetra.
"Varje yoghurt är noga framarbetad hos oss på Arla av våra produktchefer och produktutvecklare för att få den exakt så som vi vill ha den", berättar Lotta.
Hennes favorit är den grekiska yoghurten och basen i den är syrningskultur från Grekland.
"Vi ville att vår grekiska yoghurt skulle vara så lik originalet som möjligt, därför tog vi hjälp av våra grekiska kollegor", avslöjar hon.
Från syra till rundhet
Matyoghurt
Den här yoghurten har mest syrlighet och är bäst för varm mat och klarar av ett uppkok utan att skära sig. Den är även lösast i konsistensen.
"Om jag skulle gradera yoghurt från den syrligaste till den rundaste så har Matyoghurt 8 % den skarpaste karaktären. Om denna yoghurt haft en nationalitet skulle den varit Indisk." säger Lotta.
Turkisk yoghurt
Efter matyoghurt kommer den Turkiska yoghurten på 10 %.
"Den här är lite rundare, fetare och har något tjockare konsistens. Den turkiska varianten kan användas till det mesta; kalla såser, röror, klarar även värme upp till cirka 80 grader. En riktig allround yoghurt."
Grekisk yoghurt
Den Grekiska yoghurten på 10 % är gjord på grekisk syrningskultur och har en gräddig och tjock karaktär. Den grekiska varianten ska helst inte värmas, men klarar en temperatur på max 55 grader.
"Den här yoghurten kan man äta precis som den är", säger Lotta och fortsätter "eller till lyxigt mellanmål och dessert".
Hon berättar att när Arla pratar med kockar i Sverige så efterlyser kockarna en yoghurt som är tjock och krämig.
"Här är vårt svar på det och det har blivit min personliga favorit också".
Mild grekisk yoghurt
Avslutningsvis berättar Lotta om den Milda grekiska yoghurten på 6 %.
"Mindre fetthalt gör den tunnare i konsistensen men den har fortfarande en väldigt rund och krämig smak. Den här passar fint till smoothies, i frukostskålen och som dressing".
Mer inspiration och recept
Läs mer om de olika sorterna i Arlas broschyr Det är skillnad på yoghurt och yoghurt. Här hittar du även flera olika recept med yoghurt.
För att upptäcka Arlas sortiment hos Martin & Servera, besök vår e-handel.