Närproducerat sedan 1931
Det finns många olika definitioner av vad närproducerat egentligen är, för oss är det enkelt. Ända sedan mejeriets start har vi gjort ost på mjölk från våra egna gårdar i Gäsene härad i trakten kring Ljung. Alla våra gårdar ligger inom 25 minuter från mejeriet. Det är vad vi på Gäsene Mejeri kallar närproducerat.Varje dag kommer vår mjölkbil till mejeriet med dagens mjölkleverans, helt och hållet bestående av mjölk från våra egna gårdar. Därefter tar våra skickliga ystare vid. Det ska separeras, pastöriseras, bakteriekulturer och löpe ska tillsättas, mjölken ska koagulera, brytas, värmas, avtappas, pressas, bada i salt, packas, lagras och till sist testas. Låter det komplicerat? Vi gör det inte onödigt svårt för oss, med erfarenhet ända sedan 1931 vet vi var krutet ska läggas. Och mejeriet - det ligger fortfarande i samma byggnad nu som då.
När god smak föds
Att göra ost är rätt enkelt faktiskt, grundprinciperna är detsamma idag som för tusentals år sedan. Allt som behövs är fyra ingredienser – mjölk, bakteriekulturer, löpe och salt. Men det som gör det till en god ost är hantverket bakom. Det är då det börjar blir svårt. Det ska separeras, pastöriseras, bakteriekulturer och löpe ska tillsättas, mjölken ska koagulera, brytas, värmas, avtappas, pressas, bada i salt, packas, lagras och till sist testas. Allt under noggrann övervakning av våra skickliga ystare, packare och ostmästaren med lång erfarenhet och känsliga sinnen.Från Gäsene kan du köpa Port Salut, Bondmoran, Gäsene special, Minimunk, Julspecial och Hushållsost.
Läs mer om mejeriet på: http://www.gasenemejeri.se/