Det fanns en tid i Sverige när varje litet samhälle hade minst en kvarn. Dit gick då byborna för att mala eller köpa färskt mjöl. I Värö socken, där Limabacka Kvarn ligger, stod en gång hela 14 kvarnar. Idag har de flesta av dessa försvunnit. En som fortfarande finns kvar är Limabacka Kvarn som drivs av Bengt Nybergh och Andreas Nielsen. De driver även Gissleberga Kvarn i Skåne.
Limabacka Kvarn och Gissleberga Kvarn
I det lilla samhället Limabacka byggdes 1897 en väderkvarn som förlitade sig på de halländska havsvindarna. Vinden ersattes så småningom med elektricitet och då kunde kvarnen även mala på vindstilla dagar. Idag drivs Limabacka Kvarn av elektricitet från vind- och vattenkraft och på något sätt är då cirkeln sluten.
Femte och sjätte generations mjölnare
Historien kring Bengt och Andreas familjeverk började i mitten av 1800-talet när Andreas farfars farfars far, Anders, byggde en väderkvarn på Öland.
”Jag var 16 år, skoltrött och började jobba på Kulle Kvarn i Tidaholm. Det var en kvarn som min far och farfar hade köpt några år tidigare. Jag förälskade mig i hantverket och utbildade mig till mjölnare”, säger Bengt.
Bengt fick sedan jobb på en kvarn i USA, men fick hemlängtan efter 3 år och flyttade då till Göteborg. Här började han arbeta på kvarnen Juvel. Bengt bildade sedan familj och fick två barn, Andreas och Anja.
”Att ta över Limabacka Kvarn var som att hitta hem, tillbaka till ursprunget”, säger Bengt.
Andreas hade helt andra planer i ung ålder och delade inte alls sin fars kvarnintresse till en början.
”Jag bestämde mig redan i unga år att någon mjölnare skulle jag aldrig bli! Varför min far ville åka runt och titta på gamla kvarnar, kunde jag aldrig förstå. Varför kunde vi inte bara åka till Skara Sommarland”, säger Andreas.
Andreas utbildade sig och åkte till Oslo för att arbeta inom ekonomi. Han arbetade på kontor, hade försäljningsmål och långa dagar. Men någonting saknades. Inombords hade Andreas en längtan efter något mer handfast, något gediget.
”Jag kom till Värö, och Limabacka Kvarn 2013. Det var som att komma hem. I det uråldriga mjölnarhantverket fann jag tillfredsställelse”, säger Andreas.
"I det uråldriga mjölnarhantverket fann jag tillfredsställelse."
Mjöl och vänner
Många av odlarna och bagarna som har varit med från första början har under årens lopp blivit vänner till Bengt och Andreas. Deras ekologiska omsorg och kunnighet är en förutsättning för bra mjöl och gott bröd. All spannmål som mals i deras kvarnar är dessutom ekologisk.
De har ett brett utbud av mjöl, från de vanliga mjölerna till äldre kultursorter. Dessa äldre kultursorter är ett fint komplement med fokus på smak och näringsinnehåll. Deras mjöler mals långsamt och hantverksmässigt, för att ge brödfantasterna ett så smakrikt mjöl som möjligt.
Här kan du läsa mer om Limabacka Kvarn.