Familjeföretaget Viking Fågel startade 1994 och drivs av Björn och Maria Olsson. I Munka-Ljungby utanför Ängelholm i nordvästra Skåne föder de upp gäss, ankor, kalkoner, ungtuppar och majskycklingar. Alla djur föds upp på gården och slaktas på det egna gårdsslakteriet.
På gården odlas spannmål och majs som blir foder. Stallarna värms upp av egen fjärrvärmecentral, den eldas med halm från egna fält. Djurens gödsel sprids på åkrarna och ger näring till jorden.
Majskycklingarnas foder består av cirka 55 procent majs. Övrigt foder är till största del spannmål, gräsmjöl och rapsprodukter. Fodrets sammansättning ger en långsammare tillväxt hos kycklingen vilket gör köttet saftigare och smakrikare. Uppfödningstiden är ca 7–8 veckor.
Ungtuppar är kycklingar som fått växa lite längre och bli lite större. Det ger ett moget och saftigt kött. Uppfödningstiden är 13 veckor.
Hela uppfödningen av anka, från ägg till vuxen fågel, tar cirka tre månader. Ankköttet är saftigt, mört och väldigt smakrikt. Precis som för kycklingarna så är majs en viktig del av fodret.
Gässen värper ägg när dagarna blir ljusare i slutet av februari. De nykläckta gässlingarna hålls inomhus de första veckorna och går därefter på bete fram till Mårtens afton i början av november.
All slakt sker på gårdens eget slakteri. Transporten överskrider aldrig fem minuter, vilket innebär att djuren utsätts för minimal stress. Slakten sker för hand.
"Den som värderar en djurvänlig uppfödning högt och samtidigt vill njuta av fågelkött av hög kvalitet kan tryggt välja våra produkter."
Hos Viking Fågel hittar alla kockar fantastiska fågelprodukter i många olika kategorier.