Bakom Skärvångens Bymejeri står jordbrukarfamiljerna Norrman och Magnusson som tillsammans med familjen Olsson startade mejeriet 1999. Affärsidén att framställa dessertostar inkluderar även att bevara bygdens marker och skapa arbetstillfällen.
Idag driver de ett av Sveriges största gårdsmejerier med cirka 20 anställda och en produktion av ost på runt 100 ton om året. Av detta är cirka 40 ton getost. Mjölken kommer främst från kor och getter på det egna jordbruket och kompletteras med mjölk från grannbyarna.
Korasen heter Jersey
Skärvångens ostar är gjorda på en speciell komjölk från korasen Jersey. De anses vara både världens minsta ko och världens bästa när det gäller ostframställning.
Det är den enda koras som har gult fett, ett resultat av de höga värdena av protein och fett. Det ger osten en gul och aptitlig färg och en gräddig mjölksmak även när den är färsk.
Läs gärna mer om Skärvångens bymejeri på www.bymejeriet.se.