Mitt i Sverige ligger Svealand, Sveriges absolut mest tätbefolkade område. Här på slätterna finns gårdar och producenter som skapar innovativa och kulturhistoriskt intressanta produkter och råvaror. Här presenterar vi några av alla som vi jobbar med. Producenterna som vi har samlat här kommer från Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland.
Vi rekommenderar
Regionalt
Regionalt Svealand
Producenterna i Svealand, Sveriges mittersta del, kommer från Dalarna, Närke, Södermanland, Uppland, Värmland och Västmanland.
Törst är läskproducenten som brygger utan aromer, konserveringsmedel eller tillsatser. I stället använder man frukter, örter och kryddor - vilket både ger en god smak och en tydlig innehållsförteckning.
Familjebryggeriet Mora Bryggeri vurmar för att de gamla svenska smakerna ska leva kvar. De jobbar hantverksmässigt och använder sig till största delen av gamla recept. När kunden kommer fram och säger att dryckerna smakar som de gjorde förr, då känns det som att de har lyckats! Mora Bryggeri började sin bana år 1872 och 2003 togs varumärket över av familjen Andersson från Morabyn Vattnäs. Familjen är stolta över att föra bygdens bryggeritradition vidare i fäders spår med sina goda öl, cider, läskedrycker, svagdricka och kolsyratvatten.
De första äppelträden planterades på Säby Gård av familjen Sivander 1897 och gården drivs i dag av Peter och Camilla Sivander, Peter är den 5:e generationen äppelodlare. Odlingen är på 12 hektar med ca 21 000 st träd, fördelat på ett femtontal sorter bla Åkerö, Aroma, Discovery, Gravensteiner, Rubinola, Santana, Elstar och Ingrid Marie.
Bergslagens Destilleri ligger ett gammalt slakteriområde i stadsdelen Almby i Örebro och är stadens första destilleri sedan 1800-talet. Då fanns ett kronobränneri i nuvarande Henry Allards park mittemot Örebro slott. Till skillnad mot de stora och statliga kronobrännerierna är Bergslagens Destilleri ett privatägt hantverksdestilleri.
Stockholms Bränneri är Stockholms första destilleri sedan statliga Vin & Sprit lade ner sin produktion på Reimersholme. De producerar sedan 2016 ekologisk, hantverksmässig gin, akvavit och aperitif i en före detta Jaguarverkstad på östra Södermalm i Stockholm.
På Julita gård i Sörmland tillverkas Julita rapsolja, en äkta kallpressad olja som hantverksmässigt tappas på flaska. Oljan har kallats "den svenska motsvarigheten till exklusiv olivolja" och smaken har beskrivits som en "Nya Zeeländsk Sauvignon Blanc".
Väddö Gårdsmejeri, beläget vid Hammarby på Väddö, är en traditionell bondgård med egen produktion av modernt mathantverk. Från dem kan du bland annat köpa ekologisk hamburgarost.
På Högtorp gård i Mellösa görs produkter av vilda råvaror, handplockade från svensk skog och ängsmark intill gården. Kemisten Lena Engelmark Embertsén står bakom granoljan Spruce, gjord på gran- och enskott från den ekologiska skogen.
Warbro Kvarn - det sörmländska företaget som odlar och förädlar ekologisk spannmål. Råvaran hanteras med varsamhet i hela kedjan från jord till bord, från utsäde till mjöl och malt. Warbro Kvarn startade för snart 20 år sedan som ett familjeföretag och ägs idag av grundarfamiljen, Sörmlandsfonden och ett antal sörmländska företagare..
I Sollentuna ligger Korvhantverk Stockholm, som startades 2011 av kocken och charkuteristen Jon Randow. Här hittar du charkuterier i mästarklass - hantverksmässigt tillverkade, med fantastiska smaker och högt köttinnehåll. Dessutom används naturlig mjölksyrning i alla färska korvar istället för nitrit för att uppnå god hållbarhet.
Per-Ove Kårfors äger och driver tillsammans med sin familj Orto Novo, ett företag som odlar örter och sallat i idylliska och lantliga Nyckelby på Ekerö, väster om Stockholm.
Löfsta Herrgårdsmejeri är ett gårdsmejeri med anor och historia, beläget i Frösunda socken, norr om Stockholm. Ostarna härifrån håller mycket hög klass och har vunnit guld i World Cheese Awards.
Företaget Närke Kött växer med nytt teknik- och klimatsmart slakteri. Fokus ligger på största möjliga hänsyn till djuren. Det gäller även de korta transporterna – man hämtar inte djur från gårdar som ligger mer än 20 mil bort.
På Hemgården i Norra Råda, med Klarälven som närmaste granne, tillverkas charkuterier av förstklassiga svenska köttråvaror: gris, nöt, får, lamm och viltkött.
I hjärtat av Dalarna, i Rättvik närmare bestämt, ligger DalaBryggeri. Bryggmästare och ägare sedan hösten 2019 är Mattias Eriksson, bryggare sedan 2009, som tillsammans med Victor Hård af Segerstad startade DalaBryggeri 2016.
Sigtuna Brygghus startades år 2005 av ett gäng öl-entusiaster och var från början endast en hobbyverksamhet. 2009 tog verksamheten fart på allvar och det är fortfarande entusiasm kring bryggkonsten och den bubblande ölvärlden som står i fokus för det unga ölteamet ute i Sigtuna.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.