Närke Kött i Kumla utanför Örebro är ett företag som samarbetat med Martin & Servera i snart åtta år. Varje vecka köper Martin & Servera såväl KRAV-märkt som konventionellt kött härifrån. Att ta ansvar för att hela djuret ska tas tillvara, från nose to tail, är en viktig del av den gemensamma affären.
”Djuromsorg har alltid varit a och o för oss”, säger Göran Björklund, verksamhetsansvarig, Närke Kött.
Företaget tar ofta emot besökare och visar gärna runt på gårdar, slakteri och styckeri.
”Säljare och kunder, till exempel kockar och krögare, vill ofta se hur djuren hanteras genom hela kedjan. Vi har ett nära samarbete med uppfödarna här i regionen och de visar gärna hur de arbetar med djuromsorg”, säger Göran.
En av de närliggande gårdar som man bland annat brukar besöka är Öns Gård, som har drivits i flera generationer av familjen Frykholm. Det är en medelstor gård med nötköttsuppfödning av rasen Aberdeen Angus.
”Närke Kött hämtar djur från cirka 500 små och medelstora bondgårdar runt om i Mellansverige”, säger Göran.
Han poängterar att de inte hämtar från gårdar som ligger längre bort än 20 mil, av hänsyn till djuren.
”Transporter på upp till åtta timmar är ju visserligen tillåtna, men vi tycker inte det känns bra ur djursynpunkt”, säger Göran.
Nytt klimatsmart slakteri
Just nu är företaget inne i en expansiv fas och börjar till sommaren att bygga ett nytt klimatsmart slakteri, som kommer att ge möjlighet till dubbel volym. Många är involverade i det kommande bygget och bidrar med kunskap, bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet och hållbarhets- och kvalitetsavdelningen på Martin & Servera.
”Tack vare att det är en nybyggnation kan vi fokusera 100 procent på innovativ och klimatsmart teknik. Hela verksamheten, slakteri och styckeri, kommer att integreras här, vilket gör att vi får ännu färre transporter. Nu satsar vi allt för att skapa norra Europas mest klimatsmarta slakteri”, säger Göran.
"Närke Kött har en gedigen yrkeskunskap och våra kunder uppskattar verkligen deras kvalitetsomsorg samt långsiktiga hållbarhetstänk. Det finns många fördelar med att välja svenskt kött. Det bidrar till regionala arbetstillfällen, öppna landskap och biologisk mångfald."
Läs gärna mer om leverantören och verksamheten på www.narkekott.se