Oppigårds, från bryggning i konserveringskastrull till Sveriges ledande craftbryggeri.
Gården Oppigårds har varit i släktens ägo sedan 1700-talet. Idéerna om ett bryggeri började odlas någon gång under 1980-talet, när Björn Falkeström kokade sin första vört i familjens konserveringskastrull. När flyttlasset gick tillbaka till Dalarna 1994, efter sju år i Uppsala och Stockholm, fortsatte försöken med hembryggning i gårdens smedja.
Björns morfar placerade smedjan ute i hästhagen på 1920-talet, på betryggande avstånd från gården för att inte riskera att en eventuell brand skulle sprida sig vidare. Här skulle Björns hembryggarambitioner förverkligas. Men provbryggningarna blev med tiden bara större och större och smedjan för liten.
Från smedja till nya moderna brygghus
Drömmen om ett eget bryggeri var för stark och 1997 började de gräva en grop i backen för den första bryggeribyggnaden. Sedan dröjde det till nyårsafton 2003 innan den första bryggningen påbörjades. Smedjan tjänstgjorde som brygghus fram till våren 2012, då det nya brygghuset stod färdigt.
Under 2004, bryggeriets första år, tillverkade Oppigårds 8.000 liter. Idag gör de oftast den mängden per bryggning i det helt nya bryggeriet som även inrymmer en fyllningslinje för burkar. Med två kompletta bryggerier kan de fortsätta utveckla ölsorter i både mindre och större skala, allt från traditionella stiltypiska öl till kreativa moderna ölstilar.
Marknadens senaste teknik
Även om Oppigårds har sin verksamhet ute i skogen, så tar de del av marknadens senaste teknik och kunskap för att hela tiden utveckla sin öl till en större smakupplevelse. Istället för att lägga stora summor på marknadsföring låter de pengarna gå tillbaka till investeringar i förbättrad tillverkningskvalitet, bättre arbetsmiljö, minskad miljöbelastning och naturligtvis ökad kapacitet.
Exempelvis är de Sveriges enda bryggeri med eget reningsverk med den högsta reningsgraden som finns på marknaden. Det renade vattnet släpps ut i Lustån som till slut mynnar ut i Östersjön. Alla andra restprodukter i bryggeriet återvinns dessutom till djurfoder.
Öl är så mycket mer än en stor stark eller standardlager. De senaste åren har försäljningen av hantverksöl bryggda av mikrobryggerier blomstrat och olika metoder av bryggning tar för sig. Läs om några av de fantastiska regionala bryggerier vi har runt om i landet, från Jämtlands Bryggeri i norr till Remmarlöv Gårdsbryggeri i söder.
Du har artiklar i kundvagnen. Byte av datum innebär att hela ordern får ett nytt leveransdatum.
Det kan även innebära att de artiklar du har i kundvagn får ett nytt pris pga eventuella kampanjer.
Din kundvagn är redan godkänd. För att se order gå till Mina beställningar under Mina sidor.
Det finns artiklar i din kundvagn, vill du gå till den?
Tiden för sista beställning har passerats. Artiklarna i din kundvagn kommer automatiskt att flyttas till närmsta tillgängliga leveransdatum. Om du väljer att avbryta kommer kundvagnen att tömmas.