Egenskaper
”Det finns många fördelar med köksutrustning av gjutjärn. Det är sällan en dyr investering med tanke på dess långa livslängd. Om man sköter sina pannor och grytor rätt kan de hålla i många år medan deras rostfria motsvarigheter brukar ge upp betydligt tidigare”, säger Dennis Hansson.
När gjutjärnet hettas upp fördelas värmen jämnt över botten och kanter och stannar kvar länge vilket ger maten en enhetlig tillagning och kan spara energikostnader i köket.
”Gjutjärnsutrustning saknar kemikalisk beläggning vilket ger både människor och miljö en hälsosammare påverkan till skillnad från exempelvis ytbehandlade redskap. Pannor och grytor kan användas på alla typer av spisar, i ugnar och till och med ställas på grillgallret. Dessutom har de en förmåga att bli bättre med tiden, som en gammal trogen vän”, säger Dennis.
Han föreslår också att man har flera pannor i olika tjocklekar. En tjockare botten ger jämnare värme medan en tunnare är lättare och blir snabbare varm.
Vilken fett till pannan?
Somliga anser att man inte bör använda vegetabilisk olja då det kan ge en klibbig yta i pannan. Andra menar att grisfett är bäst och genom att steka bacon eller korv på låg värme smörjer man järnet bra. Dennis själv använder i princip alltid rapsolja eftersom det klarar höga temperaturer under lång tid."Pannor och grytor kan användas på alla typer av spisar, i ugnar och till och med ställas på grillgallret. Dessutom har de en förmåga att bli bättre med tiden, som en gammal trogen vän."
Bränna in
De flesta nya gjutjärnsprodukter man köper idag är redan inbrända och går att börja laga mat i direkt. Men en panna kan aldrig få för mycket fettbehandling och många kockar rekommenderar därför att man gör en egen inbränning efter inköpet och sedan regelbundet allt eftersom den används.
- Se till att pannan eller grytan är helt ren.
- Häll i lite matolja eller fett och arbeta in det i materialet med en tygbit.
- Hetta upp pannan till hög värme på en spisplatta eller i ugnen.
- När järnet sugit åt sig fettet upprepas processen tills materialet är mättat.
- Torka bort överflödigt fett med en pappersservett.
Rengöring
Gjutjärnet bör inte diskas med diskmedel, såvida den inte blivit ordentligt inbränd under lång tid och självklart ska den inte köras i diskmaskin. Daglig rengöring görs enklast under varmt vatten med en diskborste medan pannan fortfarande är någorlunda varm. Sänk dock aldrig ner en het panna i kallt vatten eftersom gjutjärnet då kan bukta sig.
Låt pannan torka ut på en uppvärmd platta. Avsluta med att smörja in den med lite matolja. Kom ihåg att inte lämna matrester eller vatten i utrustning av gjutjärn eftersom det då finns en risk att materialet börjar rosta.
Behövs en grovrengöring täcks botten med grovsalt och hettas upp på hög värme i ca 15-20 minuter. Efteråt skrubbas pannan med den mjuka sidan av en disksvamp och bränns in på nytt.