Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Hur du bäst tar hand om dina knivar

Bra redskap är viktiga i köket och för en kock finns det nog inget redskap viktigare än en välslipad kniv. Vikingsun guidar dig steg för steg genom grunderna i att slipa med sten.
En vass kökskniv är en förutsättning för ett effektivt arbete i köket och för att få ut så mycket som möjligt av dina knivar är det viktigt att du tar hand om och underhåller dem.

Det finns olika slipmetoder och olika redskap, samtliga bäst lämpade för en viss typ av kniv. När det kommer till vilket bryne du ska använda bör du till exempel använda ett keramiskt eller diamantbryne till japanska knivar, medan ett stålbryne kan skada de ofta känsliga japanska knivseggarna.

Olika slipmetoder

1. Slipsten – Att använda slipsten är det absolut bästa sättet för att få de vassaste stålknivarna.
2. Keramiskt bryne – Bryner fram en bättre skärpa om det finns skäregg på kniven. Fungerar för de flesta knivar. 
3. Diamantbryne – Har egenskaper som påminner om ett keramiskt bryne, men slipar dessutom keramiska knivar.
4. Stålbryne – Passar bäst för europeiska knivar med trubbigare slipvinklar.
5. Knivslipar - Riktigt billiga knivslipar kan fungera för att skärpa knivar till en viss grundskärpa, men med tiden blir dessa slipverktyg nedslitna och slutar att fungera.

Bryne eller slipsten

Brynet fungerar bra när du vill underhålla din kniv. Med ett bryne skärper man skäreggen tills den är förbrukad och med brynet går det att återskapa cirka 70 % av skärpan. Därefter måste kniven lämnas till en professionell knivslipare eller slipas på en våtsten för att få fram ny skäregg.

Att slipa fram en ny skäregg behövs normalt göras en till två gånger per år beroende på dina krav och vad du skär med kniven. Grönsaker till exempel tar inte mycket av skärpan, men skär du kött med mycket fett däremot förlorar kniven sin skärpa betydligt snabbare.

Knivar från MAC

Grönsakskniv Mac 135mm
839985, MAC
{{jmfprisString}}/styck (st) {{jmfPrisDeladString}}/styck (st)
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Kockkniv Mac 165mm
800417, MAC
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Kockkniv Mac 215mm
818302, MAC
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
818328, MAC
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Video

Lär dig slipa knivar på bästa sätt

Att slipa med sten

Vill du bli bästa vän med din stålkniv? Då rekommenderas en slipsten, så kallad våtsten. Det kan låta svårt att använda sig av slipstenar, men det är mycket lättare än vad många tror. Det finns finhetsgrader från 120 upp till 13 000. Proffsen använder flera stenar, men är du hobbykock räcker det med en.

Som startsten rekommenderar Vikingsun en allroundsten med finhetsgraden 800 till 1200. Med en sådan sten får man alltid dina knivar vassa.

Har du högre krav på skärpan behöver  du använda en sten med ytterligare finhetsgrader. Graden 3000 är tillräcklig för de flesta, men vill du ha ett fulländat resultat krävs även en sten med graden 8000. Börja då med graden 800 till 1200, sedan 3000 och slutligen stenen med 8000 i finhetsgrad.

Mer i sortimentet från Vikingsun

Mandolin julienne keramisk 120x322x50mm
818351, KYOCERA
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Mandolin keramisk 300x90mm inst 4 lägen
818336, KYOCERA
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Mandolin keramisk stor 155x410x75mm
904029, KYOCERA
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Skärpstål keramisk MAC 210mm
800789, MAC
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}
Termometer penn digital svart
355701, MINGLE
{{jmfprisString}}/styck {{jmfPrisDeladString}}/styck
Utgår
Avtal
Beställningsv.
Kampanj
Hyreskostnad
Färsk fisk
Ersatt av artikel {{ersattningsArtikel}} {{stockStatusUnavailableText}} {{stockStatusMissingHuvudDatum}}
{{stockStatusAvailableText}} {{mojligLevDatum}}

Läs mer

Kunskap

Restaurangutrustning

Vi erbjuder ett brett sortiment inom restaurangutrustning för kök och matsal. Våra specialister hjälper dig med alla de praktiska beslut som tas när du inreder, väljer utensilier, bygger om eller bygger nytt. Vi hjälper dig också med serviceavtal och support, så att din utrustning får en lång livslängd.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.