Rengöring av bestick
De flesta bestick kan diskas för hand eller i maskin. När det gäller bestick med trä- eller plastskaft ska du följa fabrikantens rekommendationer, i tveksamma fall handdiska. Detsamma gäller rostfria bestick med förgylld dekor.
Skölj
- Skölj av besticken ordentligt efter användning.
Intorkade matrester kan ge upphov till skador på besticken. Det gäller speciellt mat som innehåller syror såsom majonnäs, senap och ketchup. - Låt inte besticken ligga i blöt för länge. Då finns det risk för rostangrepp.
Diska
Om besticken diskas i öppna korgar i diskmaskin blir de inte ordentligt diskade då de ofta ligger ovanpå varandra med matrester in emellan. Detta kan leda till fläckar på besticken. Fläckar kan också uppstå om bestick av olika material står tätt i diskkorgen under diskning i maskin. Då uppstår en elektrisk spänning vilket medför korrosion, en slags frätning. Tänk därför på att ett besticks knivblad av kromstål inte bör stå tätt intill en gaffel av kromnickelstål. Av samma skäl bör inte bestick ligga i blöt i den rostfria diskbaljan.
- Bestick bör diskas i speciella bestickkorgar för diskmaskin.
- Placera besticken stående med handtaget nedåt.
- Ställ inte bestick av olika material i samma fack i bestickskorgen.
- Ställ alltid knivarna för sig eftersom de är känsligare för rostangrepp än övriga bestick.
Torka
Efter diskning bör besticken torkas snarast. Om de lufttorkas bör de inte stå för tätt ihop i bestickskorgen och om de diskas i maskin bör luckan öppnas så att besticken inte står i varm fuktig miljö. Torka helst av besticken med en torr handduk när de är diskade.
Om de inte torkas av efter diskning kommer besticken att efter ett tag tappa sin lyster pga. intorkade matrester och diskmedel.
Det är viktigt att besticken är helt torra innan de förvaras.
Fläckar på bestick
Rostfria bestick har hög rostbeständighet men det betyder inte att de aldrig rostar. Fläckarna uppkommer tydligast på nya bestick. Efter en tids användning har en skyddande oxidhinna bildats på besticket, som gör att ytan inte är lika känslig.Fläckar kan putsas bort med polermedel avsett för rostfritt stål men undvik att använda grova rengöringssvampar som kan repa och stålull som består av järn som kan ge rostskador.
Gropkorrosion kan uppstå om rost- och andra fläckar inte putsas bort i tid. Groparna kan inte putsas bort, de är helt ofarliga men kan vara smutssamlande.
Grundrengöring av bestick
Det är vanligt att bestick mörkfärgas. Detta gäller framför allt bestick av kromstål. Kolhydrathaltiga rätter, t.ex. gröt eller pasta kan ge en blåskiftande hinna. Likaså kan kaffe och te ge en mörk hinna, men då ofta lite mera gulaktig. Förutom daglig diskning för att avlägsna beläggningar behöver besticken då och då också en grundrengöring.
Så här gör du:
• Koka upp vatten i en stor rostfri gryta.
• Häll i en blandning av maskindiskmedel eller vanligt vittvättmedel och vatten (½ dl pulver per liter vatten). Lös upp det ordentligt.
• Lägg i besticken.
• Koka ett par minuter
• Diska, skölj och torka sedan besticken som vanligt.
Rengöring av porslin som fått metallrepor från bestick
Rostfria bestick kan ge svarta streck på porslin, särskilt på tallrikar som har matt glasyr med kärv yta. Det är framförallt enklare bestick med dålig finish som är orsaken till svärtningen. Även teskedar kan ge märken i koppar och muggar.
Polera bort metallreporna på porslinet med kopparputs och diska sedan ordentligt på vanligt sätt.