Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Kunskap

Så säkerställer vi hög kvalitet på våra egna varor

Sortiment

Våra egna varor

Här har vi samlat alla våra egna varor. Du hittar köksredskap från Destino, non-food produkter från Formo, en serie delikatesser och premiumprodukter från Martin & Servera Premium, kaffeprodukter från Martin Olsson Kaffe och basvaror av bra kvalitet till bra pris under varumärket Martin & Servera.
Kunskap

Destino – redskap som håller måttet

Destino betyder "mål" och är Martin & Serveras eget varumärke för köksutrustning. Sortimentet kännetecknas av produkter av hög kvalitet till ett bra pris.
Kunskap

Formo - non food-artiklar för restaurangkök

Formo är vår egen serie med non food-artiklar för restaurangkök. Sortimentet består bland annat av matförvarings- och engångsartiklar, ljus och servetter.
Kunskap

Martin & Servera – Smakrikt och prisvärt!

Det ska vara lätt att hitta bra produkter till bra priser. Martin & Serveras egna varumärke "Martin & Servera" består av drygt 780 noga utvalda produkter.
Kunskap

Martin & Servera Premium – Noga utvalda delikatesser

Martin & Servera Premium är en serie kvalitetsprodukter för restauranger och storkök. Sortimentet är av riktigt hög kvalitet och god spårbarhet.
Kunskap

Martin Olsson Kaffe

Allt gott kaffe börjar med en bra böna. Rätt temperatur när den odlas. En varsam hantering när den skördas. Och en omsorgsfull rostning som lyfter fram de fylliga aromerna.
Vi är stolta över våra egna märkesvaror och de genomgår alltid en lång kvalitetssäkringsprocess innan de lanseras. Här tittar vi närmare på hur det går till när vi tar fram en ny produkt inom våra egna varumärken.

När vi väljer att lansera en produkt under eget varumärke beror det på att det finns ett behov som antingen våra kunder eller vi på Martin & Servera har uppmärksammat. Vi håller koll på trender, lyssnar på våra kunder och träffar många olika leverantörer och specialister. Våra inköpschefer tar sedan beslut om vilka produkter vi lanserar.

Noggrann kontroll av leverantörer

Alla våra egna varor är tillverkade av noga kontrollerade leverantörer som följer våra uppsatta kvalitetskrav och uppförandekod. Det är en lång process som kan ta tid att genomföra. Vår uppförandekod innebär att alla våra leverantörer av våra egna varor undertecknar vårt avtal om att produkterna är producerade med omsorg om människor, djur och natur och innefattar allt från miljöansvar till mänskliga rättigheter. Läs mer om vår uppförandekod.

 

Detta gör vi för att du som kund ska kunna känna dig helt trygg med att köpa de varor som är märkta med Martin & Servera eller något annat av våra egna varumärken (Martin Olsson Kaffe och Formo).

 

Vi har en hel avdelning som arbetar med att kontrollera leverantörerna vi samarbetar med; avdelningen för hållbar utveckling och kvalitet. De kontrollerar att leverantören uppfyller uppförandekodens alla krav och har de giltiga certifikat som krävs.

 

Om avdelningen för hållbar utveckling och kvalitet godkänner leverantören går vi vidare med olika sensoriska tester, alltså utseende, smak, doft och konsistens.

Smaktesternas olika steg

 • Blindtest - om det finns en eller flera leverantörer som kvalificerat sig gör vi ett ordentligt blindtest för att säkerställa smak, utseende, känsla och kvalitet. Om vår tilltänkta produkt inte godkänns i det här testet går vi inte vidare med den.
 • Screeningtest - när vi tittar på att ta in en artikel där det finns ett stort antal leverantörer att välja mellan börjar vi med ett öppet screeningtest av smak, utseende, känsla och kvalitét. Screeningtest innebär att man testar alla leverantörernas prover öppet för att välja bort de som inte är intressanta. Detta görs för att undvika merarbete med att testa blint i onödan och för att man ska kunna fokusera på de produkter som är mest intressanta.
 • Benchmarktest - vid ett blindtest av en produkt som redan finns på marknaden jämför vi produkten mot en motsvarande produkt som vi kallar för benchmark. Ofta är vår benchmark den marknadsledande produkten inom denna kategori.

Om vår testade produkt får en snittpoäng som är lika hög eller högre än benchmark får den godkänt. Får produkten lägre poäng arbetar vi vidare med den tills produkten uppfyller våra krav och blir godkänd.

Helhetsbetyget avgör

Hos oss på Martin & Servera deltar alltid minst fem sensoriskt utbildade personer vid blindtesterna dessutom deltar andra personer med kunskap och erfarenhet från professionell matlagning.

Såhär går ett test till

 • Om fyra olika köttbullar ska bedömas så testas alla fyra mot varandra blint.
 • De beskrivs med hjälp av ord och bedöms med hjälp av siffror.
 • Helhetsbetyget är viktigast och är genomsnittsbetyget för produkten. Detta är vad som avgör om produkten blir godkänd eller inte.
 • Det är viktigt att panelen beskriver varför de gett poängen vid varje attribut eftersom det kan bli aktuellt att kommunicera detta till leverantören om produkten inte skulle bli godkänd.

 

Om produkten inte blir godkänd i blindtesterna går vi tillbaka till leverantören och förklarar vad de kan förbättra. Ofta försöker leverantören att bemöta våra krav och då gör vi nya tester igen.

Fortsatta kontroller

Löpande gör vi uppföljningar av befintliga leverantörer av våra egna varor för att kontrollera att de följer våra avtal. Vi besöker leverantörerna och gör stickprover för att säkerställa kvaliteten och produktion så det överensstämmer med våra krav och avtal.

 

När vi väl har tagit in en produkt i vårt sortiment fortsätter kontrollerna även kontinuerligt genom så kallade befintlighetstester.

 

Vid ett befintlighetstest kontrollerar vi

 • Produktens sensoriska aspekter som utseende, doft, smak och konsistens.
 • Vikt och mått på innehållet i förpackningen så att det inte avviker från vad som är sagt.
 • Att tillagningsanvisningarna på förpackningen stämmer (om det finns sådana).
 • Att etiketten stämmer överens med specifikationen och att man inte till exempel lagt till nya allergener eller liknande i produkten.

 

Vi testar givetvis även våra egna märkesvaror vid reklamationer och vid synpunkter från våra kunder. Det kan gälla smak, utseende, funktion eller förpackning och då anpassas testet utifrån behovet. Vi släpper med andra ord inte bara en produkt när vi väl tagit in den utan kontrollerar löpande att den fortsätter hålla måttet.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.