Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Inspiration

Öl – en av våra stora kulturdrycker

Öl är så mycket mer än en stor stark, eller standardlager, från något av de stora bryggerierna. De senaste åren har försäljningen av hantverksöl bryggda av mikrobryggerier blomstrat och olika metoder av bryggning tar för sig. Det ekologiska är på stark framfart och de alkoholfria alternativen blir fler och fler. Det är tydligt att öltrenden är här för att stanna.

Kort historielektion

För ungefär 7000 år sedan bryggdes det första ölet. Säd lades i blött vatten, det började jäsa och man kryddade upp det hela med de kryddor som man kom åt. På 1100-talet blev det populärt att börja använda humle, vilket används av bryggerierna än idag.

De vanligaste ingredienserna i den öl vi dricker är humle, kornmalt, jäst och vatten. Öl smakar ofta beskt, vilket beror på humlen. Att använda humle i ölproduktionen har många fördelar; den växer snabbt, har bakteriedödande egenskaper och är väldigt konserverande.

Öldrickande i världen

England har varit centrum för ölutvecklingen i Västeuropa, medan Bayern och Tjeckien är kärnan i Centraleuropas ölkultur. Tjeckien är det land i världen där det konsumeras mest öl, mätt i antal liter per person och år. Här dricker invånarna i snitt 155-160 liter per år. Andra länder där det dricks mycket öl är Tyskland och Österrike.

Faser vid ölbryggning

Det första steget vid tillverkning av öl kallas för mältning. Det är inte så många bryggerier som gör detta steg, utan istället köps malt in och bryggeriet går direkt till nästa steg i processen, vilket kallas mäskning. Vid mäskningen så krossas malt och blandas med vatten. Ju mer malt i förhållande till mängden vatten, ju starkare kommer ölet att bli. Syftet med mäskning är att lösa stärkelsen till socker, vilket görs med hjälp av värme.

Vörten som ska bli öl kryddas före jäsningen. Humle är den viktigaste och vanligaste ölkryddan och används för att med sin beska smak balansera den söta vörten. Bryggning kallas det steg där humle kokas i vörten. Beroende på när humlen läggs i så ger den olika mycket doft. Slutligen sker jäsningen. Här tillgodogör sig jäst sockret för att sedan omvandla detta till alkohol och kolsyra.

Olika typer av jäsning

Du har säkert hört om överjäst, underjäst och spontanjäst öl. Till underjäst öl hör bland annat ljus lager, mörk lager och pilsner. Underjäst öl tar längre tid att jäsa på grund av låg temperatur. Den överjästa ölen tar tvärt om mycket kortare tid på sig och jäser bara i en till två veckor. Här används mindre kolsyra för att frambringa andra smaker och hit hör ölsorter som veteöl, ale, porter och stout. Vid spontanjäst öl används ingen jäst utan istället sker jäsningen med hjälp av organiser som finns i luften. För att komplicera det hela ytterligare så finns det många olika jäststämmar som påverkar ölet.

Malt och vatten påverkar smakerna

Öl kan vara maltiga, vilket oftast beror på specialmalt som torkat eller rostat i högre grad. Det ger karamelliga toner och kan göra att ölet smaker, brödigt, knäckigt eller sött. Ett å andra sidan humligt öl är mer fruktigt istället för beskt. Man kanske vill få fram citrussmaker eller tropiska toner.

Även de mineraler som finns i vattnet påverkar ölsmaken. Till exempel så ger sulfater beska och krispighet. I vår tid med moderna bryggningsmetoder är det inga problem att designa vattnet precis så man vill ha det, genom att tillsätta mineraler och salter.

Olika typer av öl

  • Lager – Underjäst öl som lagras länge runt noll grader. Den ljusa lagern är den dominerande ölsorten i världen. Det finns även mellanmörk och mörk lager. 

  • Pilsner – Många kallar den tjeckiska pilsnern för den första ljusa ölen. Den är knäckig med smaker av smörkola. Tyskarna gör en torrare, mer stram och beskare variant. 

  • Ale – Finns i Brittisk, amerikansk, tysk och belgisk stil. I Storbritannien är det den vanligaste öltypen. Det finns både milda varianter och karamellmaltsbetonade. Belgisk ale är starkare, fruktigare och kryddigare. 

  • Pale Ale – En humlebetonad ale. Inom denna kategori finns IPA och APA som står för India Pale Ale respektive American Pale Ale. Olika länder tillverkar med olika alkoholhalt, där amerikanska sorter har högre alkoholhalt än de från Storbritannien. En dubbel IPA är ännu mer humledominerad. Här tillsätts socker för att ölet ska jäsa ut mer. 

  • Porter och Stout

    – Porter är en mörk öl som var den första etablerade öltypen. Hårdrostad malt i porter ger en kraftig brygd som kallas Stout. Torr Stout från Irland hör till en av världens mest kända öltyper. Syrlig öl – I denna kategori finns Lambic som är en spontanjäst öl med låg till ingen kolsyra. Ölet kommer från Belgien. 
  • Veteöl– Kommer från Bayern. Är överjäst med rik och fruktig doft. 

  • Suröl– Öl där olika bakterier tillsätts i tillverkningsprocessen, bland annat laktobakterier, vilket ger en sur men frisk smak.

Läs mer

Kunskap

Specialist inom vin, sprit och öl

Hos oss kan du välja bland alkoholhaltiga produkter från hela världen. Vi har vin i alla prisklasser, öl både från lokala bryggerier och internationellt kända varumärken och omsorgsfullt utvalda spritdrycker.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.