Branschorganisationen Visita har sedan mitten på 90-talet drivit tävlingen Gymnasie-SM för gymnasieungdomar i hotell- och restaurangprogrammen. Här får unga talanger visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering.
Martin & Servera har under många år sponsrat tävlingen med råvaror och priser till de vinnande lagen. Att det finns en god tillväxt med nya talanger till branschen är en viktig framtidsfråga.
Många positiva effekter
Kersti Wittén är specialist på utbildningsfrågor på Visita och ansvarig för tävlingen.
– Tävlingen ger oss en möjlighet att besöka skolor, se hur utbildningarna fungerar och träffa elever. Vi kan med hjälp av Gymnasie-SM visa upp och marknadsföra hotell- och restaurangbranschen. Branschen ska inte enbart vara en väg in på arbetsmarknaden för unga, utan också ett yrke man vill stanna i och känna sig stolt över.
Vägen till finalen
Under hösten skickas tävlingsuppgifter ut till skolorna. För köksgrenen brukar det bestå av olika menyer eller rätter utifrån ett antal utvalda råvaror. För servering är uppgifterna en blandning av hantverksprov och teori. Varje år är det ett stort antal skolor som skickar in tävlingsbidrag. En namnstark och kompetent jury väljer ut finalisterna bland de insända tävlingsbidragen. Varje lag består av två elever och en lagledare/lärare.