Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Gymnasie-SM

Branschorganisationen Visita har sedan mitten på 90-talet drivit tävlingen Gymnasie-SM för gymnasieungdomar i hotell- och restaurangprogrammen. Här får unga talanger visa sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering.

Martin & Servera har under många år sponsrat tävlingen med råvaror och priser till de vinnande lagen. Att det finns en god tillväxt med nya talanger till branschen är en viktig framtidsfråga.

Många positiva effekter

Kersti Wittén är specialist på utbildningsfrågor på Visita och ansvarig för tävlingen.

– Tävlingen ger oss en möjlighet att besöka skolor, se hur utbildningarna fungerar och träffa elever. Vi kan med hjälp av Gymnasie-SM visa upp och marknadsföra hotell- och restaurangbranschen. Branschen ska inte enbart vara en väg in på arbetsmarknaden för unga, utan också ett yrke man vill stanna i och känna sig stolt över.

Vägen till finalen

Under hösten skickas tävlingsuppgifter ut till skolorna. För köksgrenen brukar det bestå av olika menyer eller rätter utifrån ett antal utvalda råvaror. För servering är uppgifterna en blandning av hantverksprov och teori. Varje år är det ett stort antal skolor som skickar in tävlingsbidrag. En namnstark och kompetent jury väljer ut finalisterna bland de insända tävlingsbidragen. Varje lag består av två elever och en lagledare/lärare.

Nyhet

Thilda, Erik och Thea är vinnarna i årets upplaga av Gymnasie-SM

I veckan genomfördes Gymnasie-SM, Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där unga talanger i åk 3 får chansen att visa sina färdigheter i grenarna Hotell/Turism, Servering och Kök. Årets vinnare kommer från Stockholms Hotell- och Restaurangskola och Rönnowska skolan.
Inspiration

Gymnasie-SM hittar framtiden inom besöksnäringen

Sedan mitten av 90-talet har Branschorganisationen Visita drivit Gymnasie-SM. Här visar unga talanger upp sina färdigheter i grenarna hotell, turism, kock och servering. Tävlingen hålls varje år med syftet att öka intresset för de olika yrkena, öka antalet sökande till utbildningarna och få unga talanger att stanna kvar i branschen.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.