Satsa på svensk livsmedelsproduktion
Kännetecknande för svensk livsmedelsproduktion är hög livsmedelssäkerhet, god djuromsorg, tuffa miljökrav och låg antibiotikaanvändning. Dessutom bidrar produktionen till öppna landskap och biologisk mångfald. Det här är mervärden som Martin & Servera vill värna. Vi erbjuder därför ett stort utbud av svenska produkter från odlare, bönder och uppfödare över hela landet. Tillsammans med svenska producenter vill vi utveckla fler bra produkter samt underlätta för våra kunder att göra hållbara val.
Martin & Servera anser att:
- trenden med minskande livsmedelsproduktion i Sverige behöver vändas
- satsningarna inom ramen för den nationella livsmedelsstrategin behöver fortsätta
- satsningar på innovation och utveckling är avgörande för en konkurrenskraftig svensk livsmedelsproduktion
- kommuner, landsting och regioner bör använda landets livsmedelsgrossister som en resurs i arbetet med att främja svenska och lokala livsmedelsproducenter
- leveranskedjorna för lokala livsmedelsproducenter behöver kortas
- krångliga regelverk, såsom Havs- och vattenmyndighetens system för spårbarhetsrapportering, bör ses över
Minska matsvinnet
Martin & Servera arbetar för att minska matsvinnet. Det är ett kontinuerligt arbete som sker varje dag i hela koncernen. Men att försöka minska matsvinnet i hela leverantörskedjan är en betydligt större utmaning. Ska arbetet vara framgångsrikt måste Sveriges drygt 4000 livsmedelsföretag, 3000 butiker, 30000 restauranger och storkök, packerier, transportörer och grossister ges tydliga mål och riktlinjer av regering och riksdag.
Martin & Servera anser att:
- regering och riksdag bör införa ett nationellt mål för att minska matsvinnet
- det nationella målet bör omfatta alla led i livsmedelskedjan
- regeringen snarast bör utse en aktör som i samverkan med livsmedelsbranschen driver på arbetet mot det nationella målet, initierar aktiviteter, pilotprojekt och erfarenhetsutbyte
- ett basår måste beslutas från vilket matsvinnet ska mätas och följas upp
- onödig omlastning vid kommunala logistikcenter riskerar att leda till ökat matsvinn
Underlätta för mer hållbara varuflöden
Alla delar av samhället är beroende av effektiva godstransporter. För att vår ekonomi ska fungera är det viktigt att varor och tjänster kan flöda så fritt som möjligt. Samtidigt vet vi att transportersektorn står för cirka en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Martin & Servera vill ta sin del av ansvaret för att utveckla mer klimateffektiva och hållbara transporter. Innovation, i form av bland annat ny teknik och digitalisering, är en viktig del av lösningen.
Martin & Servera anser att:
- samverkan mellan privat och offentlig sektor är nödvändig för att utveckla ett mer transporteffektivt samhälle
- kommuner, landsting och regioner bör bjuda in landets livsmedelsgrossister till samtal om nya arbetssätt, nya logistiklösningar, nya planeringskoncept mm
- satsningarna på innovation och utveckling inom transport- och logistikområdet måste fortsätta
- styrmedel – både piskor och morötter – behövs, men de måste utformas på ett sätt som främjar både miljön och konkurrenskraften
- nya avgifter och pålagor som enbart ökar företagens kostnader är ett hinder för framåtskridande och utveckling
Satsa på forskning och innovation
För att grossistbranschen ska växa och utvecklas krävs satsningar på forskning och utveckling inom området digitalisering, logistik och automation. Det handlar bland annat om att skapa effektivare varuflöden och tillvarata de enorma datamängder som finns längs hela livsmedelskedjan. De satsningar som görs idag är blygsamma sett till de miljö- och klimatvinster som landets ledande grossistföretag dagligen genererar.
Martin & Servera anser att:
- kunskapen om grossistbranschen och dess betydelse för samhället och miljön behöver stärkas bland de offentliga forskningsfinansiärerna
- det offentliga FoU-systemet måste i större utsträckning uppmärksamma och hantera grossistföretagens behov och möjligheter