Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Årets Kockelev/elever – en ny tävling med framtiden i fokus

Under vintern presenterade Årets Kock att man under 2019 skulle starta upp tävlingen Årets Kockelev/elever. En tävling som är öppen för restaurangskoleelever som går årskurs tre. Martin & Servera är sponsor för tävlingen och var på plats under finalen som gick av stapeln på Gamla Riksarkivet 6-7 maj.

Under två dagar hölls en rafflande final i tre olika klasser.

Årets Kockelev, individuell tävling för årskurs tre

De sex finalisterna skulle på två timmar tillaga en varmrätt utifrån en råvarukorg där merparten presenterades i början av april men huvudråvaran, svensk nötbringa med ben presenterades kvällen innan. Eric Hristov från Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan i Östersund är Årets Kockelev 2019.
fr.v Adrian Engström, Eric Hristov, Emma Strömberg

Juryns motivering

”Vinnaren av Årets Kockelev 2019 är självklar i köket. Han har skapat en otroligt välkomponerad rätt, den är komplett, modern och kockig på en hög nivå.”

På andra plats kom Adrian Engström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola och tredjeplatsen tog Emma Strömberg Vikström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola.

Vinnarrätt

Ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter & blad.

Lagtävling med engagerade kockteam
fr v. Ebba Frid, Josefin Brander och Arvid Wahlström

Lag Ebba Frid, Josefin Brander och Arvid Wahlström från Mjölby Gymnasium Dackeskolan i Mjölby vinner lagtävlingen Årets Kockelever 2019.

Årets Kockelever är en lagtävling med tre personer i ett lag för årskurs tre. Laget skulle laga upp en förrätt, varmrätt och dessert på tävlingstiden 3 h och 10 min, där förrätten presenteras efter 1 h och 30 min, varmrätten efter 2 h och 20 min och desserten efter 3 h och 10 min. Rätterna tillagades till åtta personer och skulle ha ett tydligt hållbarhetsfokus på temat myllrande jord och av råvaror i säsong.

Juryns motivering

”Vinnarlaget har lagat en vällagad och sammanhängande meny och har smaksatt rätterna på ett kaxigt sätt! De har också visat prov på härlig laganda och ett sammanhängande hållbarhetstänk.”

Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som i dag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar.

Läs mer

Nyhet

Årets Möteskock 2019

19 kockar gjorde tisdagen den 5 februari upp om titeln ”Årets Möteskock”. Och vinnaren blev Karin Sundgren från Vår Gård.
Om oss

Årets Unga Kock

Årets Unga Kock är en etablerad tävling med över 40 års historia. Bakom tävlingen står Chaîne des Rôtisseurs, en gastronomisk förening för både professionella krögare och amatörer. Vi på Martin & Servera sponsrar tävlingen och finns på plats under finalen.
Publicerad2019-05-09

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.