Under två dagar hölls en rafflande final i tre olika klasser.
Årets Kockelev, individuell tävling för årskurs tre
De sex finalisterna skulle på två timmar tillaga en varmrätt utifrån en råvarukorg där merparten presenterades i början av april men huvudråvaran, svensk nötbringa med ben presenterades kvällen innan. Eric Hristov från Jämtlands Gymnasium Wargentinskolan i Östersund är Årets Kockelev 2019.Juryns motivering
”Vinnaren av Årets Kockelev 2019 är självklar i köket. Han har skapat en otroligt välkomponerad rätt, den är komplett, modern och kockig på en hög nivå.”På andra plats kom Adrian Engström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola och tredjeplatsen tog Emma Strömberg Vikström, Stockholm Internationella Restaurang- och Hotellskola.
Vinnarrätt
Ragu på baljväxter och sönderkokt bringa med rostade och glaserade rödbetor, ramslök- och pumakärnsmör, en persiljerotskräm, både friterad och dressad gulbeta samt rapsskott och örter & blad.Lagtävling med engagerade kockteam
Lag Ebba Frid, Josefin Brander och Arvid Wahlström från Mjölby Gymnasium Dackeskolan i Mjölby vinner lagtävlingen Årets Kockelever 2019.Årets Kockelever är en lagtävling med tre personer i ett lag för årskurs tre. Laget skulle laga upp en förrätt, varmrätt och dessert på tävlingstiden 3 h och 10 min, där förrätten presenteras efter 1 h och 30 min, varmrätten efter 2 h och 20 min och desserten efter 3 h och 10 min. Rätterna tillagades till åtta personer och skulle ha ett tydligt hållbarhetsfokus på temat myllrande jord och av råvaror i säsong.
Juryns motivering
”Vinnarlaget har lagat en vällagad och sammanhängande meny och har smaksatt rätterna på ett kaxigt sätt! De har också visat prov på härlig laganda och ett sammanhängande hållbarhetstänk.”Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som i dag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar.