Årets Unga Kock är en etablerad tävling med över 40 års historia. Bakom tävlingen står Chaîne des Rôtisseurs, en gastronomisk förening för både professionella krögare och amatörer. Vi på Martin & Servera sponsrar tävlingen och finns på plats under finalen.
I Årets Unga Kock tävlar kockar verksamma på restauranger anslutna till föreningen Chaîne des Rôtisseurs i drygt sjuttio länder. För att få vara med och tävla får man inte ha fyllt 27 år före september innevarande år då den internationella tävlingen går.
Tävlingen följer Chaînes internationella regler. Varje deltagare får en hemlig korg med identiska råvaror och ska utifrån dessa tillaga en meny för fyra personer. Menyn ska bestå av förrätt, varmrätt och dessert. I årets varukorg fanns bland annat rödtunga och rådjur som huvudingredienser.
Fabians segermeny
- Brödstekt rödtunga med vinägersyrad broccoli, gurka och skummig smörvelouté
- Örtstekt rådjurssadel med halstrat rådjurshjärta, helbakad rotselleri, friterade flower sprouts och rödvinssky
- Karamelliserad plommonkaka med rostade hasselnötter, chokladglass och blodapelsin
Juryns motivering
"En kreativ meny med en elegant, smakrik förrätt och en årstidsanpassad rustik huvudrätt. Desserten innehöll alla genomtänkta komponenter som varmt-kallt, sött-syrligt och mjukt-krispigt till fulländning. Den tävlande har utnyttjat tiden väl och med bra hantverk skapat en magisk meny."
Köksjuryns pris och publikens favorit
Ytterligare två priser delades ut under kvällen. Hanna Lukowiesky erövrade köksjuryns pris och Anton Levin blev publikens favorit.