Bland nyheterna för året finns investeringsbeslutet om Sveriges största solpark, Galateas förvärv av Domaine Sweden Wines, fortsatt bygge av klimatsmart lager i Norrköping och Grönsakshallen Sorundas investering i ökad produktionskapacitet för att möta behovet av svenska, vegetabiliska proteiner.
"Det har varit ett tufft år. Restaurangbranschen har drabbats hårt och det har fått stora konsekvenser för Martin & Servera-gruppens bolag. Jag ser ändå tillbaka på året med stolthet över hur vi som organisation, tillsammans med kunder och leverantörer, lyckats förena snabba omställningar med långsiktighet", säger Liv Forhaug, koncernchef Martin & Servera-gruppen.
Ekonomiskt tappade Martin & Servera-gruppen på helåret ungefär 20 procent av försäljningen, motsvarande runt 3 miljarder kronor. Det är en siffra som döljer ännu större dramatik. Försäljningen har varit nere på runt hälften av normal försäljning i vissa perioder – och ännu lägre i segment som hotell- konferens-, rese- och evenemangsverksamheter.
Tack vare trygga och långsiktiga ägare har Martin & Servera trots detta kunnat fortsätta med satsningar inom hållbarhet, digitala tjänster och e-handel.
"Vi vill göra vår egen verksamhet ännu mer hållbar och arbetar hårt för att minska matsvinnet, reducera utsläppen från våra transporter och bredda sortimentet av hållbara produkter. Vi har satt målet att 2030 ska hela Martin & Servera-gruppens verksamhet vara klimatneutral", säger Liv Forhaug, koncernchef.
Ett steg på vägen är att Martin & Servera nu bygger Sveriges största solcellspark utanför Skurup för att bidra med mer förnybar el till elnätet i södra Sverige.
"Vår ambition är att bidra till positiv utveckling i restaurangbranschen. Vårt långsiktiga hållbarhetsarbete är en viktig del i det arbetet, säger Liv Forhaug.