Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Axfoundation vinnare av Årets Hållbarhetsinitiativ

Under torsdagen stod det klart att Axfoundation vann Årets Hållbarhetsinitiativ på Dagligvarugalan för sitt arbete med Framtidens mat. En av innovationerna i projektet är den svenska baljväxtfärsen från Torsåker gård – en produkt som vi är stolta över att ha i sortimentet.
På Dagligvarugalan den 8 oktober prisades 20 vinnare i olika kategorier. Syftet med kategorin Årets Hållbarhetsinitiativ, som Axfoundation tog hem vinsten i, är att främja dagligvarubranschens arbete med hållbar utveckling mot en mer hållbar miljö.

Motiveringen till Axfoundations vinst:

”Genom nya innovativa lösningar utmanar vår vinnare en bransch som har stor påverkan på både hälsa och miljö. Årets vinnare samlar forskare, lantbrukare, livsmedelsförädlare och kockar för att hitta goda och hållbara alternativ till kött. Ett arbete som fått stort genomslag i både butiker och restauranger runt om i landet. Arbetet ute på Torsåker har stor potential att göra avsevärd skillnad för framtidens hållbara livsmedelsförsörjning.”

Några av de innovationer och praktiska lösningar Axfoundation arbetat med 2019-2020 inom Framtidens mat:

  • Svensk Baljväxtfärs: Utvecklat ett hållbart, gott och näringsrikt alternativ till köttfärs för att bidra till ett svenskt proteinskifte.
  • Resursfisk: Undersöker möjligheten att ta tillvara på underutnyttjade fiskarter som exempelvis braxen.
  • Fem ton grön fisk i disk: Bygger en infrastruktur för att omvandla vegetabiliska restströmmar till en kvalitativ proteinråvara för odlad fisk.
  • Antibiotikakriterierna 2.0: Utvecklat branschgemensamma kriterier för antibiotikaanvändning och djurvälfärd vid inköp av kött, mejeriprodukter och sjömat.
  • Perenna grödor: Ett perent vete har tagits fram genom domesticering av ett flerårigt vetegräs.

Läs mer på https://www.axfoundation.se/program/framtidens-mat

Stort Grattis till Axfoundation och alla som jobbar med Framtidens mat!

Publicerad2020-10-09
Inspiration

Baljväxtfärs - Hållbart producerad med låg klimatpåverkan

Går det att hitta ett alternativ till den köttråvara vi använder allra mest i Sverige: Köttfärsen. Ett alternativ som både har högt näringsinnehåll, är hållbart producerat och har en låg klimatpåverkan? Det var utmaningen som födde idén om en svensk baljväxtfärs.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.