Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Restauranger behöver bättre framförhållning och akuta stödåtgärder

Restauranger har under krisens många månader kämpat, anpassat sig till nya riktlinjer och regler och hela tiden hanterat den rådande situationen med mycket hjärta och stor kreativitet. Restauranger behöver bättre framförhållning och akuta stödåtgärder. I den situation som råder är det viktigt att regeringen sätter sig in i vad som krävs för att driva restaurang.

Den svenska restaurang- och besöksnäringen sysselsätter över 200 000 personer i Sverige. Branschen består till stor del av små- och medelstora ägardrivna företag med små buffertar och små marginaler. Sedan i våras har många bolag ansökt om rekonstruktion eller gått i konkurs, och med en utebliven säsong för julbord är marginalerna, för de som finns kvar, helt uttömda.

Hotell och restauranger har, sedan coronapandemin startade, gjort allt de kan för att motverka smittspridning och samtidigt rädda sina verksamheter. Med stor kreativitet och god anpassningsförmåga har de arbetat enligt de riktlinjer och restriktioner som myndigheterna infört.


- De senaste reglerna, bara fyra personer som kan sitta i samma sällskap och stängning kl 20.00, har gjort det mycket svårt att driva restaurang och få verksamheten att gå runt, säger Liv Forhaug, koncernchef Martin & Servera-gruppen.


Informationen om att alkoholstoppet förlängs till den 24 januari som nu presenterats kom med mycket kort framförhållning - endast en dag innan den enligt tidigare beslut skulle upphöra att gälla. Restaurangverksamheter behöver planera sin bemanning och beställning av mat och dryck, och det kräver längre varsel än så.


Martin & Servera stödjer självklart de åtgärder som myndigheterna vidtar för att skydda riskgrupper och dämpa smittspridningen. Men regeringen och myndigheterna måste också ta ansvar för de jobb, de företag och de människor som drabbas hårt av restriktionernas ekonomiska effekter.


Korttidspermitteringar och omställningsstöd är bra, men förutom att vara otillräckliga i denna extrema situation så är ansöknings- och handläggningstiderna orimligt långa när många restauranger befinner sig i akut kris. Regeringen behöver finna relevanta åtgärder för att omedelbart stärka likviditeten, t ex genom riktade sänkta arbetsgivaravgifter eller på annat sätt använda skattekontot.


- När lagstiftning används för att kraftigt inskränka näringsfriheten för en specifik bransch, så är det självklart att detta samtidigt bör åtföljas av ett stöd som är riktat till de drabbade. Vi uppmanar regeringen att ge hotell- och restaurangbranschen en rimlig framförhållning och att arbeta fram relevanta stödåtgärder i tät dialog med branschen. Här finns fortfarande en möjlighet för staten att rädda jobb och företag, säger Liv Forhaug.


Martin & Servera-gruppen vill, precis som alla andra, se en levande restaurangbransch som en viktig del av samhället även när den här krisen har klingat av. 

 

Liv Forhaug, koncernchef

Irene Waldemarson, vd Martin & Servera Restauranghandel

Stefan Bergström Hedmark, vd Martin & Servera Logistik

Christer Läckgren, vd Sorundahallarna

Mats Folkeson, vd Galatea

Publicerad2021-01-14

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.