Vinnare och mottagare av Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld blev David Lundqvist från Grand Hôtel Saltsjöbaden!
”Ja hur känns det? Jag skrek mig hes. Det känns… äntligen! Igår var det lite knackigt, det var roligt och så, men det var knackigt. Jag gick in övertaggad, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känslan. Sen blev det en lång väntan på slutet”, säger David Lundqvist.
Finalen inleddes i smyg under torsdagen. Då fick de åtta finalisterna testa sina färdigheter i ett teoriprov och råvarukunskap. Under råvarutestet skulle de namnge fem ostar, fem potatissorter och fem äppelsorter.
På fredag morgon var det dags att gå in i köken och börja med det första momentet som bestod av en hemlig råvarukorg. På sex tallrikar skulle de presentera en vegetarisk rätt innehållandes svamp och minst en mejeriprodukt.
Under eftermiddagen presenterade finalisterna den tränade rätten som de själva har skapat inför finalen. Detta var den enda tävlingsuppgift som kockarna kände till på förhand. Uppgiften bestod i att laga en rätt som serveras varm på sex tallrikar med huvudråvaran kyckling tydlig i rättens smakbild.
Utmaningar där kockarna fick släppa allt de hade för händerna
Inte nog med att det var två rätter som skulle lagas under dagen, två helt oförberedda utmaningar dök upp mitt under finalisternas matlagning:
- Öppna pilgrimsmusslor. Helt oförberett ombads finalisterna att lämna sina kök för att under 15 minuter öppna och rensa 10 stycken pilgrimsmusslor.
- Slå en majonnäs. Helt oförberett ombads finalisterna att lämna sina kök för att under 10 minuter slå en majonnäs på minst 1 liter olja. Majonnäsen bedömdes på konsistens och smak.
Bara fyra gick vidare
Efter finalens första dag sammanfattades poängen och de fyra kockar som hade fått högst totalpoäng fick fortsätta till dag två. Totalt delades 300 poäng ut dag ett.
- Martin Moses, 263 poäng från dag 1.
- Magnus Persson, 257 poäng från dag 1.
- David Lundqvist, 252 poäng från dag 1.
- Ludwig Tjörnemo, 249 poäng från dag 1.
Tävlingsdag två – lamm från Fällmans
Lördagsmorgonen började tidigt med den första uppgiften för dagen. Först ut var att stycka ett lamm på 30 minuter och ta ut detaljerna rulle, ytterlår, innanlår, rostbiff, fransyska, ytterfilé och entrecôte. Självklart kom lammen från Fällmans kött och som expert i juryn för detta moment fanns Jani Kolkkanen, styckare på Fällmans kött.
På valfri styckningsdetalj/er skapade de tävlande sedan en rätt som serveras varm på sex tallrikar. Utöver huvudråvaran fick kockarna tillgång till en råvarukorg, ett skafferi med torrvaror samt diverse mejeriprodukter.
Släpp det du håller på med
Helt oförberedda ombads finalisterna att skapa en finger food-rätt på kokt hummer och den egna majonnäsen som de slog under fredagen. Totalt fick kockarna 20 minuter på sig för uppgiften.
Sista momentet för tävlingen var en kall rätt, på sex tallrikar, av en hemlig råvarukorg med pilgrimsmusslan som öppnades under fredagen som tydlig huvudråvara.
Resultatet
När poängen började komma in stod det till sist klart att David, med en poängs marginal fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr – och titeln Årets Kock 2018.
Två blev Martin Moses, 537 poäng och på tredje plats kom Ludwig Tjörnemo, 512 poäng
Stort grattis önskar vi på Martin & Servera!
Placeringarna i Årets Kock 2018:
David Lundqvist, 538 poäng
Martin Moses, 537
Ludwig Tjörnemo, 512
Magnus Persson, 506
Lars Niklasson, 245
Peter J Skogström, 223
Anders Johansson, 212
Jonas Alvin, 205