Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Dekorationsmat från vår monter på GastroNord blev lunch på K-märkt

Hållbarhet

Utmaningen – Martin & Serveras hållbarhetstävling

Sedan 2011 har vi varje år anordnat en tävling för våra kunder och leverantörer. Genom den vill vi lyfta viktiga frågor inom hållbarhet och ansvar samt inspirera till förbättringar. Tidigare tävlingar har rört frågor som mångfald, vegetarisk mat och minskat matsvinn.
Inspiration

Härryda kommun mot nya mål för minskat svinn

Temat för Martin & Servera tävling Utmaningen 2018 var Minska matsvinnet. Årets tävling genomfördes i två tävlingsklasser, en för verksamheter i privat sektor, en för verksamheter i offentlig sektor. Vinnaren i den offentliga klassen blev Härryda kommun. Möt Anna Löfgren Adén, miljöutvecklare för måltidsservice på kommunen, som inspirerar i svinnfrågan.
Svinn är en viktig fråga för oss på Martin & Servera och är något vi lyfter bland annat genom våra samarbeten med Matmissionen och Karma. Ett nytt grepp för att rädda ännu mer mat var att vi såg till att de råvaror som användes som dekoration i vår monter på GastroNord kom till användning i stället för att slängas.

Efter GastroNord blev drygt två rullburar med mat från vår monter över. Maten blev till lunch hos K-märkt, som också delat initiativet i sociala medier.

 

Vi är stolta över det arbete vi gör inom svinnfrågan. Just att skänka från mässor är något vi absolut kommer fortsätta med framåt. Förutom att vi slipper slänga mat är det bra att visa vårt engagemang i frågan och även för att K-märkt nu utmanar krögare och branschen att tänka likadant.

 

Vi hade tidigare pratat om vad vi skulle göra med maten som blev över från mässan och fick idén att ringa till Jens Dolk som driver K-märkt. De vann vår hållbarhetstävling Utmaningen 2017 och är kända för att jobba just med de här frågorna.

 

På Facebook skrev Jens Dolk bland annat:

”På väg till GastroNord. Tyvärr inte för att kolla på mässan, utan för att rädda mat. Är det fler än Martin & Servera som vill bli av med råvaror som annars slängs/förfaras?”

 

Även Anna Löfgren Adén, från Härryda kommun som vann Utmaningens offentliga klass, uppmärksammade initiativet med kommenteraren:

”Underbart! Efter att ha tagit emot Martin & Serveras hållbarhetspris Utmaningen för minskat matsvinn i går gick jag omkring med en klump i magen över vad som skulle hända med alla råvaror från mässan. Av egen erfarenhet från tidigare mässor vet jag att allt gått i sopbingen. Så heja er!”
Publicerad2018-05-04

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.