Kvaltävlingen till Årets Kock 2020 fick av stapeln under två dagar på Stockholms Hotell & Restaurangskola. De 23 kockarna som hade tagit sig vidare till kvalet fick under första dagen laga upp sin inskickade tävlingsrätt.
De 16 kockar som lyckades bäst gick vidare till dag två. Där väntade en hemlig råvarukorg som består av att laga en vegetarisk rätt baserat på rotselleri, potatis, eller jordärtskocka som huvudråvara. Till detta fick kockarna tillgång till ett råvarutorg fyllt med grönsaker, kryddor, mejeri, ost mm.
Kockarna fick två timmar på sig att laga upp sex portioner och rätten skulle serveras med en varm sås i snipa.
Dagen fortsatte med handlagstester där kockarna fick bena ur en lammstek och namnge de utstyckade delarna och råvarukunskap med 30 blandade råvaror.
Metodjuryn var också på plats under hela dagen för att bedöma handlaget i köket.
De olika delarna under tävlingen poängsattes och den sammanvägda poängen är resultatet för vilka som har gått vidare till finalen.
Till final är (i placeringsordning i kvalet):
- Ludwig Tjörnemo - Unilever AB
- Jesper Jakobsson - Restaurang Bhoga, Göteborg
- Henric Herbertsson - SK Mat & Människor, Göteborg
- Marcus Bremdal - Konstnärsbaren, Stockholm
- Ola Wallin - Kroken och Bloom, Göteborg
- Christian Siberg - Omaka, Stockholm
- Jessie Sommarström - Urban Deli, Stockholm
- Luqaz Ottosson - Restaurang ROT, Gotland
Stort grattis och bra kämpat önskar vi på Martin & Servera