Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Fortsatt tydligt stöd för svensk livsmedelsproduktion

Sommaren 2018 och dess extrema torka förändrade attityder och beteenden på restaurang- och storköksmarknaden. Martin & Servera Restauranghandel rapporterar att försäljningen av svenskt kött, nöt och gris, ökade med 20 procent. Större delen av ökningen kom under hösten.

Under hösten genomförde vi en mängd aktiviteter för att stödja de svenska bönderna i en svår situation. Allt började med sommarens torka som gjorde foder till en bristvara. Det i sin tur gjorde att många bönder valde att slakta fler djur under hösten.

 

”Andelen svensk nöt och gris i december var 41 procent. För helåret landade andelen på 34 procent jämfört med 27 procent föregående år”, säger Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef Färskvaror på Martin & Servera Restauranghandel.

 

Martin & Servera Restauranghandel kommer under 2019 att fortsätta det långsiktiga arbetet med att stödja svensk livsmedelsproduktion genom att driva på efterfrågan på svenska produkter.

 

”De anatomiska affärerna, dvs där vi köper hela djur, har varit positiva. Vi utökade inköpen av nöt och gris från svenska bönder med cirka 500 ton under 2018. Kunderna gillar att det finns ett brett utbud av svenska produkter och leverantörerna får avsättning för alla delarna på djuret”, säger Joakim.

 

Tillgången på nötkött ser ut att vara fortsatt god under 2019. Joakim spår inte heller några större problem med tillgången på gris, även om antalet djur som slaktas kommer att gå ner. Sannolikt går priset på svenskt kött upp framöver. Bönderna behöver få mer betalt för att kunna fortsätta sin verksamhet.

 

Utvecklingen hos Martin & Servera visar att det finns en fortsatt hög efterfrågan på svenskt kött. 

 

”Restaurangkunderna efterfrågar svenskt kött av hög, och jämn, kvalitet. Det är en affärsmöjlighet som de svenska köttproducenterna behöver lägga fokus på framåt”, säger Joakim.

 

Värt att notera är att Martin & Servera ser ett generellt ökat intresse för svenskt ursprung och regionala råvaror och produkter. Det gäller hela den svenska livsmedelsproduktionen från äpplen och tomater till spannmål och kött.

Läs mer om hur vi arbetar aktivt i denna fråga

Nyhet

Välj svenskt kött

Torkan i Sverige har gjort att det inte finns tillräckligt med bete till nötkreatur och därför blir bönderna tvungna att skicka djuren till slakt. Det ger ett tillfälligt överskott av svenskt nötkött.
Publicerad2019-01-30

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.