Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Högkvalitativt svenskt fläskkött resultatet av nytt samarbete

Linderoc® är den nya svenska kvalitetsgrisen som tagits fram i samarbete mellan Martin & Servera-gruppen och grisproducenten Ekobolaget i Skara. Resultatet av samarbete är ett högkvalitativt, svenskt griskött, med mer smak och marmorering.

Inspiration från Iberico

Med inspiration från den spanska Ibericogrisen har vi tillsammans med uppfödare tagit fram en ny grissort för att möta efterfrågan på högkvalitativt svenskt fläskkött. 
Efterfrågan på svenskt högkvalitativt fläskkött växer på marknaden. Sverige har länge saknat en uppfödning av högkvalitativ gris som kan produceras i något större volymer, likt de som finns i Spanien och Frankrike.
– Idag kan man se många varianter av svenskt nötkött som toppar menyer på restaurangerna, men det är sällan utbudet av svenskt fläsk ens kommer i närheten. Vi vill driva marknaden och utvecklingen för svensk gris framåt. Processen med att hitta rätt korsning har varit lång och noggrann. Nu känner vi att vi har hittat rätt, säger Mattias Dernelid, produktchef för Smakriket, som har varit med och drivit Linderoc-projektet från start.

"Smaken är fantastisk med djup och härlig fetma och man får en bra balans mellan kött och fett."

Fredrik Andersson

Uppskattad råvara

Det möra, smakrika köttet gör Linderoc® till en premiumprodukt som uppskattas av både kockar och restauranggäster. Fredrik Andersson, Culinary Executive Chef på Gothia Towers, är en av dem som uppskattat att arbeta med det nya köttet.
– Vi har använt köttet till flera olika rätter. På färsen har vi gjort kålpudding, skinkor har vi lågtemepererat och kört på lunch och kotlett och karré har vi haft på a la carté och kolgrillat, vilat och skivat, säger han.
Han menar att köttet håller hög kvalitet och ser stor potential för flera användningsområden framöver.
– Köttet har hög kvalitet och klarar höga temperaturer utan att det blir torrt. Smaken är fantastisk med djup och härlig fetma och man får en bra balans mellan kött och fett. Responsen från gästerna har också varit väldigt positiv. Många gillar att det är en svensk råvara och de som åt kålpuddingen sa att det var den smakrikaste de ätit, säger Fredrik.
Linderoc® är en korsning mellan den svenska, långsamväxande lantrasen Linderöd och den norska produktionsgrisen Duroc.
Publicerad2024-01-29

Läs mer om Linderoc®

Kunskap

Svensk kvalitetsgris: Linderoc®

Med inspiration från den spanska Ibericogrisen har vi tillsammans med uppfödare tagit fram en ny grissort för att möta efterfrågan på högkvalitativt svenskt fläskkött. Resultatet är ett mörare kött, med mer smak och marmorering.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.