Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Kraftig ökning av svenskt kött hos Martin & Servera

Nyhet

Välj svenskt kött

Torkan i Sverige har gjort att det inte finns tillräckligt med bete till nötkreatur och därför blir bönderna tvungna att skicka djuren till slakt. Det ger ett tillfälligt överskott av svenskt nötkött.
Nyhet

Restaurangbranschen i gemensamt upprop

Restaurangbranschen i gemensamt upprop för att öka efterfrågan på svenska råvaror. Sommarens torka i Sverige har slagit hårt mot skördarna i hela landet. Detta har lett till brist på bete till djuren och därför tvingas bönderna skicka djur till slakt tidigare än beräknat. Det ger ett överskott av svenskt kött, nu och de kommande månaderna. Torkan har även påverka skörden av svenska grönsaker.
Kunskap

En tuff sommar för svenska bönder

Torkan som drabbade Sverige sommaren 2018 har satt spår hos många bönder i Sverige. Den bristande tillgången på foder, både för de betande djuren och för kommande vintermånader, har gjort att kreativa lösningar har fått kombineras med ökade slaktvolymer.
Efter sommarens extrema torka beslutade vi på Martin & Servera att sätta in ett antal åtgärder för att hjälpa de svenska bönderna. Framför allt är det viktigt att få avsättning för den ökade volymen av svenskt kött på marknaden som följer av att fler djur slaktas på grund av foderbrist. Så hur går det?

Genomförda aktiviteter

Vi har genomfört en mängd aktiviteter för att stödja de svenska lantbrukarna.

  • Deltagande i Upprop Svenskt för restaurangbranschen
  • Anatomiskt affärsupplägg Nöt med KLS Ugglarps – extra inköp av 15 hela djur per vecka från 1 september. (Utöver redan befintligt anatomiskt affärsupplägg på 30 djur per vecka.)
  • Anatomiskt affärsupplägg Gris med KLS Ugglarps på 500 djur per vecka startade redan i januari, men har under året skalats upp.
  • Receptinspiration i samarbete med fokus på styckningsdetaljer som vanligtvis är svårare att få avsättning för, delvis i samarbete med Thomas Sjögren, Årets Kock 2015.
  • Extra ”svenskt-kampanjer” på kött- och chark-produkter med ursprung Sverige med start slutet av augusti.
  • Extra kampanjer på kött- och charkprodukter med ursprung Sverige i ordinarie kampanjkanaler inklusive e-handeln.
  • Intern information, filmer och säljstöd om svenskt kött via intranätet för säljkåren.
  • I dialog med kunder inom offentlig marknad lägga in svenska köttprodukter via tilläggsanbud.

Så hur går det?

September månads försäljningssiffror visar att Martin & Serveras totala försäljning av svenskt kött ökat med 45 procent jämfört med samma månad förra året. Det betyder att vi, under september, sålt 90 ton mer svenskt kött i år.

Andelen svenskt av den totala köttförsäljningen i september var 41 procent. Det kan jämföras mot siffran för augusti som visade att andelen svenskt var 33 procent för de senaste tolv månaderna.

Många kunder inom offentlig marknad köpte redan tidigare svenskt kött, men efter sommaren har ytterligare 25 kommuner lagt in svenska produkter i sina avtal.

Brett sortiment av svenskt hos Martin & Servera

Martin & Servera erbjuder ett brett sortiment av svenska produkter, både konventionella och ekologiska. Sommarens torka påverkade inte bara de lantbrukare som föder upp djur. Även odlarna behöver vår hjälp.

”Det är positivt att Martin & Servera, tillsammans med våra kunder, kan driva på för att öka efterfrågan på svenska produkter. Att stödja svensk livsmedelsproduktion och våra svenska bönder är något som vi arbetar med långsiktigt”, säger Joakim Sköld Östling, affärsområdeschef Färskvaror hos Martin & Servera.
Publicerad2018-10-09

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.