Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Krispaket för svenska småföretagare presenterat

Under onsdagen 25/3 presenterade regeringen ett nytt stödpaket till svenska småföretagare som drabbas av konsekvenserna från coronaviruset. Förslagen kommer att överlämnas till riksdagen i extra ändringsbudget inom kort.

Paketet innehåller bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, tillfälliga rabatter på hyreskostnader och en statlig lånegaranti.

Lånegaranti

Lånegarantin innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna till företag som fått ekonomiska svårigheter på grund av Corona men i övrigt är livskraftiga.

Lånegarantin riktar sig framförallt till små och medelstora företag, men det finns ingen formell begränsning på företagsstorlek för att kunna delta i programmet. Regeringen förväntar sig att de garanterade lånen inte används för bonusar och rörliga ersättningar till ledande befattningshavare eller vinstuttagande annat än sådant som kan jämställas med ett normalt löneuttag.

Sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter

Arbetsgivaravgifterna sänks 1 mars – 30 juni 2020 så att enbart ålderspensionsavgiften betalas. Nedsättningen föreslås gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Det medför en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad. För att ge en motsvarande lättnad till enskilda näringsidkare föreslås också sänkta egenavgifter.

Rabatt på hyreskostnader

För att minska kostnaderna för företag inom sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter föreslår regeringen en rabatt. Hyresgästen betalar halva hyran och hyresvärden och staten delar på den andra halvan. Stödet kan sökas i efterhand och gäller för perioden 1 april – 30 juni.

 

Se samtliga förslag i krispaketet

https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/

Läs mer om den rådande situationen

Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Vilka restriktioner gäller för restaurangbranschen och besöksnäringen? Vad gäller för den som är arbetsgivare? På den här sidan har vi på Martin & Servera samlat information om vad som gäller just nu för vår bransch.
Publicerad2020-03-27

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.