Vid prisceremonin på Annexet fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr.
Ludwig Tjörnemo är 28 år gammal och kommer från Stockholm. Han arbetar på Unilever Food Solutions och kom trea i Årets Kock 2018.
På andra plats kom Ola Wallin och på tredje plats Christian Siberg.
"Tävlingen i år höll absolut högsta nivå, framför allt den kalla kaninen! Det var hög kreativitet och mycket glädje. Ludwig är en värdig vinnare och man ser tydligt att erfarenhet, mycket träning och envishet tar en högst upp på pallen."
Tävlingsupplägget under finalen
Under finalen har de 8 finalisterna tävlat i sex olika delmoment, varav tre var kända för finalisterna sedan innan. De andra två momenten genomfördes oförberett.
Det första testet var sensorik, en uppgift som var okänd för finalisterna.
Finaldagens två första uppgifter var att laga två rätter med kanin som huvudråvara. Där den första rätten skulle serveras kall och den andra rätten varm.
Den tredje tävlingsuppgift var att laga en rätt på råvarukorg med temat återvunnet bröd. Rätten skulle vara lakto och/eller ovo vegetarisk. Sedan tidigare hade finalisterna fått veta att temat var återvunnet bröd, men vad råvarukorgen skulle innehålla, utöver brödet, fick de veta på plats under finalen.
Den fjärde och sista tävlingsuppgift var att laga en rätt med blåmusslor och kronärtskocka som huvudråvaror. Varje tävlande fick tillgång till 12 kronärtskockor och 1 kg blåmusslor.
Under hela tävlingsdagen bedömde en metodjury hur finalisterna arbetade i sina tävlingskök. Bland annat bedömde juryn hur finalisterna hade organiserat sitt kök, hur de minimerade råvarusvinn, hur de kommunicerade med sin commis, samt att angiven tid och tävlingsuppgift följdes.
Stort grattis Ludwig!
Martin & Servera är stolt sponsor till Årets Kock