Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Martin & Servera satsar på elhybrid

Nu börjar vi tillsammans med Älta Transportservice att testa leveranser med en elhybridbil i Stockholms innerstad. Första turen går 23 januari och vi planerar även utökning med fler bilar. Bilen, som laddas upp under körning och inbromsning, går hela fyra kilometer på enbart eldrift och drivs i övrigt med fossilfritt HVO-bränsle.

”Vi har utmanat åkerierna att investera i det här så det är roligt att få göra detta tillsammans med Älta Transportservice. Att minska bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp är en prioriterad fråga för oss på Martin & Servera. Som stor aktör på marknaden tar vi vårt ansvar och ser på nya lösningar”, säger Håkan Ekmyr, transportchef, Martin & Servera.

Just att våga satsa på hållbara transporter, som är dyrare än konventionella, är en viktig fråga i distributionsledet i omställningen till mer hållbara transporter.

Framtidens distribution

”Bilarna är betydligt dyrare än vanliga bilar och det får inte bara vara åkerierna som tar hela kostnadsbilden. Här måste alla inblandade hjälpas åt: fordonstillverkare, åkerier, grossister och kunder. Nu kan vi tillgodose behoven hos kunder inom stat, kommun och landsting men även hos privata kunder som har ett starkt engagemang för miljöfrågorna”, säger Håkan.

Testet med leveranser med elhybridlastbil kommer att ge oss information om hur distribution i stadsmiljöer ska planeras i framtiden. Just nu låter kanske fyra kilometer inte så mycket men utvecklingen går fort och flera fordonstillverkare satsar på att ta fram framtidens lastbilar.

Tysta transporter

”Har någon av våra kunder börjat så tror jag att de flesta i branschen vill haka på. Den här elhybriden är ett test för oss som åkeri. Om den fungerar bra fasar vi på sikt över helt till sådana här bilar. Den passar bra för specifika ställen, som exempelvis vid sjukhusområden, som efterfrågar just tysta transporter”, säger Charlie Skoglund på Älta Transportservice.

Elhybridlastbilen är en Scania P320, som också drivs med HVO-bränsle. Förutom samarbetet med Älta Transportservice har Martin & Servera också köpt in två egna Scania-bilar, som tas i bruk under april.

Publicerad2018-01-23

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.