Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Martin & Serveras solpark i Skurup nu igång

I december 2020 tecknades avtalet som gjorde bygget av Martin & Serveras egen solpark möjligt. Bygget i Skurup är klart och den 19 januari togs anläggningen i drift. Solparken i Skurup kommer att producera 19 GWh el, vilket motsvarar hälften av Martin & Serveras elförbrukning. Satsningen har genomförts i samarbete med Alight Energy.
”Jag är stolt över att solparken i Skurup är igång. Just nu är det Sveriges största solpark – men det är en titel vi hoppas tappa ganska snart. Solenergi är ett område som växer snabbt”, säger Liv Forhaug, koncernchef Martin & Servera-gruppen.

Bolagen i Martin & Servera-gruppen har ett övergripande och gemensamt hållbarhetsmål – att verksamheten ska vara klimatneutral senast 2030.

”Vi vill göra det vi kan för att bidra. Beslutet om att teckna fastprisavtalet som gjorde solparken möjlig var lätt. När det togs visste vi inte hur energipriserna skulle se ut ett år senare, bara att det inte skulle ge någon större fördyrning”, säger Liv Forhaug.

Affärsmodellen med fastprisavtal har rönt intresse från flera andra stora företag.

”Så som elpriserna har utvecklat sig så har det visat sig bli en mycket bra affär för oss -- samtidigt som vi stärkts i vår uppfattning att det är positivt att ytterligare stärka elproduktionen i södra Sverige. Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter eftersom det här är en god affär som samtidigt bidrar positivt till samhället”, säger Liv Forhaug.

Samarbetspartner i satsningen har varit Alight Energy som är ledande inom Power Purchase Agreements (PPA) för solenergi i Norden och bygger och driver solcellsparker och takbaserade solcellsanläggningar.

”Det är otroligt roligt att vi fått möjligheten att bygga och driftsätta Sveriges största solpark ihop med Martin & Servera, en modig kund som tar hållbarhet på allvar. Genom att inte bara köpa grön el, utan också möjliggöra för utbyggnaden av ny förnybar energi, inspirerar de näringslivet genom att visa hur det kan vara en bra affär både rent ekonomiskt och för samhället i stort - en solklar win-win”, säger Harald Överholm, vd på Alight.

I förra veckan presenterade Husqvarna, Alight och Sveriges Lantbruksuniversitet också ett pilotprojekt för att testa automatiserat och elektrifierat underhåll av vegetation i stora solcellsparker i ett försök att ta bort fossila bränslen från solparksskötsel. Detta genomförs i Martin & Serveras solpark i Skurup.
Publicerad2022-02-17
Hållbarhet

Energi

Att minska energiförbrukningen och att arbeta för en effektiv användning av energi i verksamheten är prioriterade frågor för oss. Vi arbetar för att ta vara på överskottsenergi från våra lager, vi har egna solcellsanläggningar på taket på våra lager i Umeå, Enköping och Halmstad, vi har byggt en egen solcellspark i Skåne och tänker alltid energieffektivitet när vi bygger våra lagerfastigheter.
Nyhet

Martin & Servera bygger landets största elfordonsflotta för distribution till Sveriges restauranger

Martin & Servera Logistik och Volvo Lastvagnar har skrivit avtal om beställning av totalt sex elfordon för tung fordonstrafik. Det är Volvos enskilt största affär på tunga elektrifierade fordon någonsin i Sverig och gör Martin & Servera till ägare av en av landets största elfordonsflottor för tung trafik – helt i linje med koncernens långsiktiga hållbarhetsmål: klimatneutral verksamhet till 2030.
Hållbarhet

Hållbara samarbeten

Tillsammans med, dig som kund, leverantör och samarbetspartner har vi en möjlighet att vara en förändrande kraft för hela restaurangbranschen. Vi driver innovation i viktiga frågor som gör skillnad, som matsvinn, växtbaserat protein och mer hållbara transporter. Genom oss blir det möjligt för fler att ta del av tips, idéer och initiativ för en mer hållbar framtid.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.