Kommunen bestämmer
Lagen innebär också att det är kommunernas ansvar att både bedriva tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. Kommunerna får alltså möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs.
Den nya lagen heter lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.
Lagen trädde i kraft 1/7 2020
Nya föreskrifter ska förtydliga restaurangens ansvar
Folkhälsomyndigheten har i samband med detta tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Föreskrifterna ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av covid-19.
Föreskrifterna innehåller bestämmelser om vilka smittskyddsåtgärder som serveringsställen ska vidta för att förhindra smittspridning.
En meters avstånd mellan gäster
En viktig åtgärd är att undvika trängsel. Enligt Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter bör besökare kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap på ett serveringsställe. Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att hålla det avstånd som behövs. Allmänt rekommenderar Folkhälsomyndigheten lite mer än en armlängds avstånd till andra människor.
Fortsatt endast bordsservering
Av föreskrifterna framgår att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, samt att serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.
De nya föreskrifterna träder i kraft den 7 juli 2020.