Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen och nya föreskrifter från Folkhälsomyndigheten

Den 1 juli 2020 trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Det innebär att serveringsställen såsom restauranger, barer och caféer enligt lag får ansvar för att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.

Kommunen bestämmer 

Lagen innebär också att det är kommunernas ansvar att både bedriva tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud om det behövs för att lagen ska följas. Kommunerna får alltså möjlighet att stänga serveringsställen om lagen inte följs.

Den nya lagen heter lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Lagen trädde i kraft 1/7 2020

Ta del av hela lagen här

Nya föreskrifter ska förtydliga restaurangens ansvar

Folkhälsomyndigheten har i samband med detta tagit fram nya föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Föreskrifterna ska hjälpa caféer och restauranger att motverka spridning av covid-19.

Föreskrifterna innehåller bestämmelser om vilka smittskyddsåtgärder som serveringsställen ska vidta för att förhindra smittspridning.

En meters avstånd mellan gäster

En viktig åtgärd är att undvika trängsel. Enligt Folkhälsomyndighetens nya föreskrifter bör besökare kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap på ett serveringsställe. Inom ett sällskap är det var och ens ansvar att hålla det avstånd som behövs. Allmänt rekommenderar Folkhälsomyndigheten lite mer än en armlängds avstånd till andra människor.


Fortsatt endast bordsservering

Av föreskrifterna framgår att mat och dryck endast får serveras till besökare som sitter ned vid ett bord eller vid en bardisk, samt att serveringsställen ska erbjuda möjlighet till handtvätt eller till att använda handsprit.

De nya föreskrifterna träder i kraft den 7 juli 2020.

Ta del av föreskriften här

Publicerad2020-07-08
Inspiration

Senaste informationen om coronapandemin

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.