Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Sexton producenter fick utmärkelsen "Exceptionell råvara" på höstens smakmöte

Sexton producenter fick utmärkelsen "Exceptionell råvara" på höstens smakmöte
1 november kallades kockar och producenter till smakmöte på L'Aventura i Stockholm. Det var dags för smakmöte för föreningen Exceptionell råvara, vars syfte är att stärka och lyfta särskilt framstående svenska råvaror.

Stefan Eriksson, Restauranglabbet, på smakmöte 1 november 2021Exceptionell Råvara är en ideell förening där Sveriges bästa kockar möter Sveriges bästa producenter, för att tillsammans utveckla framtidens exceptionella svenska råvaror.

Föreningens syfte är att vara en naturlig mötesplats för kockar och producenter. Det är nu ett forum där kockar och producenter kan mötas och diskutera kvalitetsnivåer, utmaningar och erfarenheter, vilket gynnar produktutvecklingen. Martin & Servera är samarbetspartner till föreningen.

Läs mer: https://blaweb.martinservera.se/martin-servera-gruppen/branschsamarbeten/exceptionell-ravara

På toppbilden syns kocken Ulrika Brydling. På bilden ovanför syns Stefan Nilsson, Restauranglabbet.

Smakmötet i november innehåll test av 37 råvaror från tjugotalet svenska regionala producenter. Av dessa nådde 16 råvaror graden "Exceptionell råvara". Sex råvaror inom fågel, fyra inom nöt, tre inom lamm/får och tre inom gris.

"På Smakmötet ska inte bara ett stort antal råvaror bedömas av några av vår branschs absolut bästa matlagare utan det är även ett unikt tillfälle för producenter och kockar att få träffas och diskutera vad som kan göras för att få fram ännu bättre råvaror", berättar Per Idlund, sortiments- och inköpschef på Martin & Servera Restauranghandel.

Smakmötet innehöll, förutom provet av råvarorna, samtal om den svenska grisens status i den nya nationella livsmedelsstrategin och om mjölkkons resa från oönskat kött till en produkt som poängmässigt ligger bara strax under "Exceptionell råvara", detta tack vara ett samarbete mellan Martin & Servera och KLS Ugglarp som mynnat i en rad attraktiva och goda råvaror.

Enastående kvalitet och mångfald

Per Idlund på smakmöte med Exceptionell råvara
"Redan från start insåg vi att startfältet för året var något enastående både vad gäller kvalitet och mångfald på råvaror", fortsätter Per Idlund (bilden ovan). "Detta matchades av ett minst sagt lika starkt startfält av dedikerade kockar, uppdelade i olika grupper som med största flit tog sig an den tuffa uppgiften att bedöma varje råvara ordentligt utifrån den mall föreningen tagit fram: utseende, doft och smak ska poängsättas."

Något som stack ut extra vid smakmötet i november 2021 var att i den nya kategorin lamm/får tilldelades en rekordhög poäng till en äldre tacka från Ingeli Ivansson på Rugstorp gård.

"Förutom att 16 produkter fick utmärkelsen 'Exceptionell råvara' var flera producenters råvaror nära att nå upp till den avgörande gränsen på 35 poäng", säger Per Idlund. "Jag tycker det är oerhört glädjande att se vilka framsteg som gjorts bland de svenska råvarorna och vilken fantastisk mångfald vi nu börjar få!"

Läs mer om producenter och råvaror på Exceptionell råvaras hemsida: https://exceptionellravara.se/

Publicerad2021-11-04

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.