Martin & Servera har tillsammans med det kvinnliga kocknätverket TakeOver startat ett långsiktigt initiativ för att få fler kvinnor att delta i gastronomiska tävlingar. När måndagens coachningsmöte gick av stapeln möttes rekordmånga tävlingsnyfikna kvinnliga kockar och fick tips och råd av branschens veteraner.
Allt ifrån vikten av en bra bild, till hur man ska tänka kring den kreativa processen när man tar fram en rätt, avhandlades när ett tjugotal kvinnliga kockar samlades för ett digitalt möte om gastronomiska tävlingar. På plats fanns, förutom initiativtagare från TakeOver och Martin & Servera, vinnaren av Årets Kock 2019, Martin Moses och 2016 års vinnare Jimmi Eriksson, som även tävlat för Svenska kocklandslaget i många år. Lisa Lönner, medgrundare av TakeOver, stod för många intressanta frågor och Andreas Stenberg, VD för Årets Kock, gick igenom tävlingsupplägget och uppmuntrade deltagarna att våga söka.
"Jag ser att det är många nyfikna nyutexaminerade kockar och flera som har tävlat tidigare som är med här, vilket är fantastiskt kul", sa han som inledning på mötet.
Tävlingen Årets Kock består av tre faser, där recept och bild står för det första urvalet. Bidragen som skickas in anonymiseras för att alla ska tävla på lika villkor och både Martin Moses och Jimmi Eriksson poängterade vikten av att lägga tid på det första steget.
"En bra bild är jätteviktigt. Ta hjälp av en fotograf eller en vän som är duktig på att fotografera och lägg tid på presentationen. Rätten är du på ett fat och du vill se till att bilden lever upp till det du vill visa. Det ska se galet gott ut, helt enkelt. Testa att lägga upp rätten på olika sätt inför kameran", tipsade Jimmi Eriksson.
På frågan om hur man väljer rätt fick deltagarna flera svar från de med tävlingserfarenhet.
"Du kan börja på olika sätt. Välja en råvara och se hur du kan förfina den till perfektion. Eller starta i ett visst tillagningssätt. Varför inte välja en rätt som man serverar dagligen på sin restaurang till nöjda gäster och förfina den? Om gästerna gillar den, varför skulle då inte juryn gilla den? De gillar ju också god mat", konstaterade Martin Moses.
"Mitt tips är att köpa hem ett gäng nya råvaror och börja testa", föreslog tävlingskocken Louise Johansson. "Låta någon provsmaka och bolla idéer."
Att ta hjälp av en mentor i arbetet med att ta fram ett tävlingsbidrag var ett annat råd som flera av tävlingsveteranerna gav deltagarna. Men också att bygga nätverk med andra som är motiverade att tävla.
"Hitta andra kockar som gillar att tävla och sporra varandra. Titta utanför din egen kockkrets, föreslog Martin Moses.
"Men det allra viktigaste är att hitta sin motivation och våga ta steget och börja tävla. Vågar man bara det, så får man lätt blodad tand. Så var det för mig", sa Jimmi Eriksson.
Nu planeras en fortsättning på initiativet med utgångspunkt i deltagarnas önskemål och frågor. Några av de områden deltagarna önskade mer stöd inom var råvarukunskap, hjälp med mentorskap och möjlighet att bolla bildidéer med erfarna tävlingskockar.