Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background
Nyhet

Testversion av klimatmärkning på produkter

Nu lanseras en ny funktion i vår e-handel som visar CO2e-märkning av produkter. Detta är ett första steg för att visa olika produkters klimatpåverkan och på ett enkelt sätt kunna stödja våra kunders hållbara val. Det är ett test som visar ett intervall av CO2-påverkan för kött, fisk, fågel och vegetabiliska proteiner.

Livsmedelsproduktionen står för en tredjedel av de utsläpp som skapas genom konsumtion. Ett av våra viktiga hållbarhetsmål är att halvera utsläppen av växthusgaser till 2030.

"Vi vet att många kunder vill servera mer hållbart och få hjälp med att enkelt välja rätt. Funktionen vi tagit fram är utvecklad i nära samarbete med våra kunder och är ett sätt att driva utvecklingen i branschen. Det här är ett första steg för att hjälpa kunderna att göra hållbara val avseende klimatpåverkan", säger Kristina Ossmark, hållbarhets- och kommunikationsdirektör på Martin & Servera.

En skala mellan 1-5 

Den klimatmärkning vi nu lanserar visar på en skala 1-5 hur mycket varje märkt produkt påverkar klimatet inom ett intervall. Klimatmärkningen baseras på beräkningar från det statliga forskningsinstitutet RISE.

"Vi valde att börja med proteinerna just för att där finns det stora möjligheter för kunder att med små förändringar göra stor skillnad. Till att börja med har vi valt att klimatmärka proteiner, dvs kategorierna kött, fisk, fågel och vegetabiliska proteiner, utifrån hur mycket utsläpp som genereras av att tillverka produkten. Utöver själva kategorin, som spelar störst roll, kan det handla om var den är odlad eller uppfödd, och vilka produktionsmetoder som använts", säger Kristina Ossmark.

Analys och kundkommentarer 

Den lösning som nu lanseras är en första testversion, vilket betyder att du som kund gärna får komma med feedback till oss. Kundsynpunkter och användarstatistik kommer att noga följas och analyseras.

Visionen är att detta första steg av enkel klimatmärkning så småningom ska kunna utvecklas för fler produktkategorier. Det kan också betyda nya ”hållbarhetsverktyg” för kunder som använder e-handeln. Det kan handla om att du som kund ska kunna se hela din klimatpåverkan i kundvagnen i e-handeln eller kunna mäta klimatavtryck för hela restaurangen i syfte att visa upp er hållbarhetsarbete för restaurangens gäster.

Publicerad2020-09-29

Läs mer om CO2e och hållbarhet

Inspiration

Klimatpoäng per produkt - vi gör det enkelt för dig att välja klimatsmart

Vi vill alltid underlätta för dig att göra medvetna och hållbara val när du gör din beställning hos oss. Vi har nu uppdaterat vår e-handel med klimatpoäng per produkt, så du enkelt kan jämföra olika produkters klimatpåverkan. Med hjälp av klimatvärden framtagna av företaget Consupedia kan du enkelt se hur klimatsmart en produkt är i jämförelse med andra livsmedelsprodukter i databasen. En hög poäng betyder att produkten har låg klimatpåverkan och du ser klimatpoängen direkt i produktkortet.
Hållbarhet

Välj hållbart

Som kund hos oss har du oändliga möjligheter att välja i sortimentet och skapa en attraktiv och spännande meny till dina gäster. Vi erbjuder ekologiskt, lokalproducerat, växtbaserat och miljömärkt. I vårt sortiment finns alltid en mångfald alternativ – och vi kan guida dig till mer hållbara val i köket, på menyn och på varje tallrik.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.