Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Thilda, Erik och Thea är vinnarna i årets upplaga av Gymnasie-SM

I veckan genomfördes Gymnasie-SM, Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling där unga talanger i åk 3 får chansen att visa sina färdigheter i grenarna Hotell/Turism, Servering och Kök. Årets vinnare kommer från Stockholms Hotell- och Restaurangskola och Rönnowska skolan.

Tävlingarna, som egentligen skulle hållits under vårterminen i trean, flyttades på grund av Coronapandemin fram till 25-26 oktober. Det resulterade i att finalisterna redan har slutat skolan och är ute i yrkeslivet. Det innebar även att det enbart var grenarna Kök och Servering som representerades.

Kampen om SM-titeln avgjordes under söndag och måndag på Grythyttan utanför Örebro. I servering skulle lagen bland annat filea, flambera och para ihop vin med mat. I kökstävlingen handlade finalen bland annat om en trerättersmiddag som de kunnat öva på i förhand och en hemlig råvarukorg.

Vinnare gymnasie-sm Foto Lena Larsson

Rutinerade tävlande i köket

Thilda Mårtensson och Erik Norrblom från Stockholms Hotell- och Restaurangskola stod som vinnare i klassen kök. Det som fällde avgörandet var deras sätt att kombinera modern teknik med fantastiska smaker, enligt juryn.

Thilda är trots sin unga ålder redan en veteran i tävlingsköken. Hon har varit elev i Stockholm Culinary Team, vunnit årets Gastronomi Sveriges Commis Award och blev bästa commis under finalen av årets Kock 2019

Gymnasie-sm 2020 Foto Lena Larsson

En riktig stjärna på service

Thea Andersson från Rönnowska skolan vann Gymnasie-SM i servering. Hon kom till tävlingen utan sin tidigare lagkamrat men det verkade inte bekomma henne. Thea Andersson imponerade på domarna både genom stora yrkeskunskaper och hög servicenivå i mötet med gäster.

- Vinnaren var både skicklig inom de olika momenten och bemötte gästerna på ett professionellt sätt. Nivån på tävlingen var överlag mycket hög och små detaljer avgjorde, säger Marcus Nyberg, huvuddomare.

 

Syftet med Gymnasie-SM är att visa upp bredden på yrken inom besöksnäringen och få fler att intressera sig för att jobba inom den. Tävlingen anordnas av Visita – Svensk besöksnäring.

Martin & Servera är stolt råvarusponsor till tävlingen

Foto: Lena Larsson


Finalisterna var:

SERVERING

  • Ester Mosessons Gymnasium - Alexander Lund, Thomas Lönnberg
  • Mjölby Gymnasium Dackeskolan - Ida Komulainen, My Sidrot
  • Rönnowska skolan, Helsingborg - Thea Andersson
  • Gymnasieskolan Vipan Lund - Cajsa Fridh, Pontus Sövgren

 KÖK

  • Sturegymnasiet, Halmstad - Evelina Änggren, Elliot Metz
  • Internationella Hotell- och Restaurangskolan, Stockholm - Jack Nilsson, Jhon Mena Quezada
  • Gymnasieskolan Vipan, Lund - Lina Andersson, Sanna Bengtsson
  • Stockholms Hotell- och Restaurangskola - Thilda Mårtensson, Erik Norrblom
  • Mjölby Gymnasium Dackeskolan - Albin Hedlund, Oscar Gustafsson
  • Smedenskolan, Smedjebacken - Tilda Heed Pettersson, Mark Gleendon Stenberg
Publicerad2020-10-28
Nyhet

Gymnasie-SM

Gymnasie-SM är Sveriges äldsta och mest prestigefulla tävling för gymnasister i årskurs 3 på Hotell- och turism- och Restaurang- och livsmedelsprogrammen. Tävlande från hela landet gör upp om segern i fyra olika kategorier: Kök, Servering, Turism och Hotell. Tävlingen gick av stapeln i Grythyttan helgen 22-23/3.

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.