Stjärnorna delades ut vid ett event i Århus i Danmark.
2019 års nordiska guide som täcker Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, innehåller tre nya två-stjärniga restauranger: Gastrologik, under ledning av grundarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr i Stockholm, KOKS under ledning av Poul Andrias Zisca på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn ledd av kocken René Redzepi.
Läs mer om Gastrologik här.
”De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet.” säger Gwendal Poullennec, internationell chef för Michelin-guiderna, i en kommentar till årets nordiska Michelin-guide.
Läs mer i Guide Michelins pressmeddelande.
Årets svenska stjärnor
Tre stjärnor
- Frantzén, Stockholm
Två stjärnor
- Oaxen Krog, Stockholm
- Gastrologik, Stockholm
- Vollmers, Malmö
- Fäviken Magasinet, Järpen
- Daniel Berlin, Tranås
En stjärna
- Agrikultur, Stockholm
- Aloë, Stockholm
- Ekstedt, Stockholm
- Mathias Dahlgren-Matbaren, Stockholm
- Operakällaren, Stockholm
- Sushi Sho, Stockholm
- Volt, Stockholm
- Bhoga, Göteborg
- Koka, Göteborg
- SK Mat & Människor, Göteborg
- Thörnströms Kök, Göteborg
- 28+, Göteborg
- Upper House, Göteborg
- Bloom in the Park, Malmö
- SAV, Malmö
- PM & Vänner, Växjö
Såhär går bedömningen till
Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras.
Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
- Kvaliteten på råvarorna
- ”Hantverket” – smaken och tillagandet
- ”Personligheten” – hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
- Värde för pengarna
- Kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen.