Din order- & leveranskalender
= vald leveransdag
= tillgänglig leveransdag
= beställning lagd
Välj datum för inventering/prisberäkning

background

Vi donerar livsmedel som annars skulle blivit svinn

Nu donerar vi även livsmedel till Stadsmissionen i Linköping!
Vi donerar kontinuerligt livsmedel från alla våra fyra lager till välgörande ändamål. Det handlar om fullt ätbara livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas. Det kan vara varor med kort datum, brutna förpackningar eller andra orsaker. Varorna kommer till användning – helt i linje med vår strävan att minska matsvinnet.
"Det är främst färskvaror som av olika anledningar är osäljbara, men de är fullt ätbara", säger Birgitta Niemi, miljö- och kvalitetssäkringsansvarig på Martin & Servera.

Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn. Räddningsmissionen i Göteborg, Stadsmissionen i Stockholm, Stadsmissionen i Västerås och Stadsmissionen i Linköping tar emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. Öppen gemenskap heter organisationen som hämtar donerade livsmedel från lagret i Umeå.

"Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser", säger Birgitta. 

Medarbetare på lagren runt om i Sverige är engagerade i frågan. Alla ogillar att mat förvandlas till svinn. Trots att det handlar om merarbete med att packa och distribuera varorna till donationerna är alla glada över att kunna hjälpa till.

Under 2018 hjälpte donationerna till att rädda totalt 44 ton varor från att kastas.

Vi arbetar aktivt med olika projekt även för att minska svinnet i den egna verksamheten.

"Men tyvärr uppstår svinn och då är det bra att varorna istället för att slängas kan doneras till behövande. Vi vill verka som en god kraft i samhället och det här är konkret en insats som verkligen gör nytta", säger Birgitta Niemi.

Läs mer om vårt hållbarhetsarbete

Nyhet

Martin & Servera – på väg mot hållbara leveranser

Minskad bränsleförbrukning och miljöpåverkande utsläpp är en prioriterad fråga för Martin & Servera Logistik.
Hållbarhet

Returlådor ger mer hållbara leveranser

Den 1 april 2019 började vi distribuera frukt och grönt i returlådor. Först ut är kunder på ett antal utvalda leveransrutter som utgår från vårt lager i Halmstad. Efter sommaren kommer retursystemet att utvärderas och skalas sedan upp successivt för fler kunder och fler lager.
Publicerad2019-11-15

Läs mer Läs mindre

Vänta kvar, din sida laddas.