Vi donerar kontinuerligt livsmedel från alla våra fyra lager till välgörande ändamål. Det handlar om fullt ätbara livsmedel som av olika anledningar inte kan säljas. Det kan vara varor med kort datum, brutna förpackningar eller andra orsaker. Varorna kommer till användning – helt i linje med vår strävan att minska matsvinnet.
Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn. Räddningsmissionen i Göteborg, Stadsmissionen i Stockholm, Stadsmissionen i Västerås och Stadsmissionen i Linköping tar emot varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping. Öppen gemenskap heter organisationen som hämtar donerade livsmedel från lagret i Umeå.
"Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser", säger Birgitta.
Medarbetare på lagren runt om i Sverige är engagerade i frågan. Alla ogillar att mat förvandlas till svinn. Trots att det handlar om merarbete med att packa och distribuera varorna till donationerna är alla glada över att kunna hjälpa till.
Under 2018 hjälpte donationerna till att rädda totalt 44 ton varor från att kastas.
Vi arbetar aktivt med olika projekt även för att minska svinnet i den egna verksamheten.
"Men tyvärr uppstår svinn och då är det bra att varorna istället för att slängas kan doneras till behövande. Vi vill verka som en god kraft i samhället och det här är konkret en insats som verkligen gör nytta", säger Birgitta Niemi.